2024. március 29. péntek, Auguszta

Gyermekprogramok pecsétgyűjtőjátékkal a X. Helyi Termék Ünnep-Hungarikum Fesztiválon 2019.május 10-12

A háromnapos rendezvény bőségesen kínál programokat a gyermekek számára. Egész nap érdekes, izgalmas játékok, elfoglaltságok várják a gyermekeket.

 

Szombaton 11:15 Vasvarjú Zenekar gyermekkoncert, szombaton 12:15 és vasárnap 12:45 Furfangos Paraván bábműsorokkal, vasárnap 12:00 Szecsődi Udvarház vidám gyermekdalokkal kedveskedik a gyermekeknek.

 

Vasárnap 15:30 Leskowsky Hangszergyűjtemény hangszerbemutató foglalkozásán a magyar népi hangszerek és távoli rokonai világába ad bepillantást. Egy igazi családi program során a legkülönlegesebb hangszerek kerülnek szórakoztató módon megszólaltatásra, ahol a közönség tagjai is aktív szereplői a humorral átszőtt műsornak.

Közkívánatra az idén is lesz pecsétgyűjtő játék. Aki a megadott állomásokon összesen 6 db pecsétet gyűjt, annak egy hungarikum mézeskalács lesz az ajándéka.

 A rendezvény 3 napja alatt naponta 10:00 és 17:00 között ingyenesen lehet megtekinteni az „Egyedi, különleges és minőségi…” Helyi Értékek Tára a Kecskeméti Katona József Múzeumban című időszaki kiállítást a Cifrapalota első emeletén, valamint szombat 10:00 és 17:00 között a Szórakaténusz Játékmúzeum kiállítását annak, aki a pecsétgyűjtő füzettel érkezik.

További pecsétgyűjtő állomások:

-Népek játékai

-Színesző

-Fajátékok

-Mézeskalács díszítés

-Cifrapalota hungarikum kiállítás megtekintése

-Szórakaténusz Játékmúzeum kiállítás megtekintése

-Hungarikum kvíz

-Kovácsműhely megtekintése

-Állatsimogató

-Hungarikum játszóház 

-A NMI Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Igazgatósága  

                                        Hungarikum kiállítással és játszóházzal várja az érdeklődőket a

                                        helyszínen.

-Hungarikum kvíz  - A felnőtteknek izgalmas fejtörő kvízt ajánlanak a szervezők. A

                                 Hungarikum Kvíz játék főnyereménye lesz egy családi hétvége 4 főre

                                 a Gedeon Tanyán Jakabszálláson.

Tovább >>

Gasztrobemutatók és kóstolók a X. Helyi Termék Ünnep- Hungarikum Fesztiválon

Milyen Hungarikumokkal találkozhatnak a gasztronómiában? Megkóstolhatják az Erős Pistát, a Piros Aranyat, a tiszai és bajai halászlevet, a magyar gulyáslevest, a debreceni páros kolbászt, a csabai kolbászt, a hízott libából előállított, valamint a magyar szürke szarvasmarha termékeket, a Gundel palacsintát, a kürtőskalácsot, az akácmézet, valamint fogyaszthatnak pálinkát, fröccsöt, Törley pezsgőt, Unicumot, Egri Bikavért és Tokaji Aszút.

Minden nap kóstolással egybekötött látványfőzéseket rendezünk.

 

Pénteken 18 órakor Rimóczi László grillázsmester tart bemutatót, és kóstolót.

 Az érdeklődők a ballószögiek kemencében sült kenyérlángosát és buktáit is megkóstolhatják.

 

Mivel várja a Gasztroszombat a vendégeket?

 A TOP-6.9.2-16-KE1-2017-00001 számú pályázat támogatásával „Gasztroszombat” a helyi ízek jegyében” című rendezvény gazdagítja a programsorozatot május 11-én, szombaton.

 

Szombaton 10:00-14:00 között Németh József Venesz-díjas séf mutatja meg, hogyan készül a pásztortarhonya gazdagon, melyet meg is lehet majd kóstolni.

 

A hungarikum ételek mellett idén olyan különlegességeket is megkóstolhatnak, mint például a vízibivaly pacalpörkölt (szombaton 10:00-14:00). A kerekdombi Termáldomb Kft.  pedig három napig tiszai és bajai halászlével várja a vendégeket.

 

Szombaton 18 órakor Varga  Károly Séf dedikálással egybekötött könyvbemutatója, majd utána zöldség- és gyümölcsfaragás bemutatója.

 

Varga Károly :  Olimpiai és világbajnok mesterszakács, a Szakácsok világszövetségének  örökös tiszteletbeli tagjai közé választotta, melyből 99 fő lehet egyszerre az egész világon. Ők azok, akik nem csak hazájukért, de a világ gasztronómiájáért is tettek, tesznek, fogadva királyokat, királynőket, magas rangú diplomáciai személyeket és híres embereket.

Könyve:

Kreatív szakácsművészet 1. rész: Zöldségfaragás –  Kreatív szakácsművészet 2. rész: Gyümölcsfaragás

 

Vasárnap 10:00 – 12:00 között Kovács Attila, a lajosmizsei Tanyacsárda főséfje bográcsban rotyogtatja a birkahúsból készült palóclevest.

Tovább >>

65 éves Ballószög község bemutatkozója a X. Helyi Termék Ünnep- Hungarikum Fesztiválon 2019. május 10-12.

 Az idei rendezvény díszvendége a Kecskeméttől 15 km-re fekvő Ballószög község. A dinamikusan fejlődő, fiatalos település fennállásának 65 éves jubileumát ünnepli. Pénteken 16:30-kor a megnyitó alkalmával Somogyi Lajos polgármester köszönti a fesztivált, mutatja be települését.

 

A rendezvény keretében megtekinthető lesz a település értéktár kiállítása, „Kép-letesen” Ballószögről címmel pedig egy kisebb tárlattal mutatkoznak be a helyi festők: Ambrus Lajos és Gróf Zoltán a Hírös Agóra Kulturális Központban. A ballószögi Zrínyiné Erzsike mézeskalácsaival játékba hívják a rendezvény résztvevőit.

 

A község kulturális programját pénteken  17:10 –kor a Bodzavirág Énekkar (a helyi Kossuth Lajos Általános Iskola, Líra Zeneiskola növendékei), pénteken 17:20-kor a Ballószögi Hagyományőrző Népdalkör, szombaton 16:00-kor a Ballószögi Kincsecskék,  biztosítják. Ezeken felül pedig egyéb meglepetéssel is jelentkezik majd Ballószög apraja-nagyja. 

 

Május 10-én, pénteken a rendezvény ideje alatt a polgármester és kollégái kóstolókkal készülnek, kemencében sütnek és bográcsban főznek.

 

 A zárónapon vasárnap 10:30-ra pedig a Futaszög SC és barátaik futnak, kerékpároznak be a célba, a Nagytemplom mögötti Szent István szoborhoz.

Tovább >>

Hungarikum kvíz nyereményjáték a X. Helyi Termék Ünnep -Hungarikum fesztiválon

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület a tavalyi nagy sikernek köszönhetően, Kecskemét főterén (a Nagytemplom mögött) és a Deák Ferenc téren ismét hungarikumok gazdag tárházával várja a kedves érdeklődőket 2019. május 10-12. között a X. Helyi Termék Ünnepen.

A rendezvényen nem csak a gyerekekre, hanem a játékos kedvű felnőttekre is gondoltunk, Hungarikum kvíz Nyereményjátékot hirdetünk részükre:
A Hungarikum Kvíz helyes kitöltői között naponta 1 db Univer ajándékcsomagot sorsolunk ki, továbbá a főnyeremény egy családi hétvége 4 főre, a jakabszállási Gedeon Tanyán.

Gedeon Tanya-Panzió bemutatkozója:

A historikus bugaci Puszta közepén van egy kis panzió, ahol a vendéglátás olyan, mintha az utazó a saját nagymamájánál vendégeskedne. Itt, Kecskeméttől délre 25 km-re megérinti a vándort a múlt század homokkal befútt történelemének hangulata.
A tanyát őshonos állatok teszik igazán nyugalmassá, a békésen legelésző szürke marhák, a legnagyobb melegben is összebújó rackabirkák , a boldogan játszadozó, tényleges szabadságban élő lovak látványa elfeledteti a mindennapi léleknyomorító gondokat. Csak itt nyílik a csikósok büszke kalapdísze, az árvalányhaj és Európában csak itt lehet a napfelkeltét és a napnyugtát ugyanarról a helyről látni. A nyári égbolt legnagyobb kupolájából fürkészhetik a nagyszerű jövőjüket a látogatóink.
25 éve kezdtünk hozzá megőrizni egy igaz darabot a pusztából, melyet még sokáig őrzünk kíváncsi vándoroknak 10 szobával, 20 ággyal , egy közel 30 hektáros birtokon.

Örömteli programokat szervezünk vendégeinknek a születés- és névnapoktól a legény és leánybúcsúkig, a céges és családi kedvezményes hétvégéken át a disznóvágásokig.

A ház kézműves termékeinek minőségét a „Kiskunsági Nemzeti Parki Termék” védjegy is szavatolja.

Ha ki akarsz kapcsolódni igazán, látogass meg minket!   „Természetesen a Pusztán!”

 

A rendezvényen való részvétel INGYENES! Töltse velünk ezt a hétvégét! Ismerje meg velünk a hungarikumokat! Fedezzük fel újra hagyományainkat! Éltessük a helyit, éltessük az igazit!

Tovább >>

Részletes programok - X. Helyi Termék Ünnep Hungarikum Fesztivál

X. Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztivál
2019. május 10 – május 12.
10-21 óráig

Fővédnök: Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, a Magyar Országgyűlés alelnöke

Részletes programok a következő oldalon.

Mindenkit várunk szeretettel!

 

Tovább >>

A Nemzeti Művelődési Intézet ismét a Helyi Termék Ünnep - Hungarikum Fesztiválon

A Nemzeti Művelődési Intézet a területi és országos közművelődési szakmai szolgáltatások biztosításához kapcsolódó feladatokat ellátására jött létre.

A Művelődési Intézet tizenkilenc megyei irodával megerősített országos szakmai hálózatán keresztül a hazai, valamint a határainkon túli magyarlakta területekre is kiterjedő fejlesztőmunkát folytat. Tevékenysége minden építőelemét eszközként használja a társadalmi, gazdasági problémákból fakadó kulturális hiányok enyhítésére, a közösségek újjáélesztése, megerősítése érdekében. A szervezet nagy hangsúlyt fektet a kutatásokra, képzésekre, tudásmegosztó alkalmakra és módszertani fejlesztésekre, valamint a szakmai utánpótlás erősítésére.

Küldetése, hogy elősegítse a helyi közösségek létrejöttét, működését, egyben képessé tegye saját érdekeik felismerésére, és az ebből adódó lehetőségek kihasználására. Fő céljai között szerepel a magyar emberek nemzeti és helyi identitásának erősítése, a magyar nemzet értékeinek és erőforrásainak közösségben történő hasznosulása, valamint a tudatos érték és közösség alapú társadalom és gazdaságfejlesztés.

 

        
   
Tovább >>

Meghívó -Szülőakadémia május 23.

Meghívó Szülőakadémia május 7.

Meghívó-Családépítő, tematikus napok -Kecskemét

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési egyesület 2019 május 11-12-én rendezi meg a „Védőháló a Kecskemét és kistérsége családjaiért” nevű EFOP-1.2.1-15 azonosítószámú pályázat támogatásával a „Családépítő, tematikus napok” nevű programját.

A részvétel minden résztvevő számára ingyenes 

Helyszín : Kecskemét főtere, Nagytemplom mögötti Deák Ferenc tér

A család közösségépítése, generációk összehozása, hagyományőrzés, testi-lelki egészségfejlesztés, mozgásos aktivítás fejlesztés

Célcsoport: családok

 

Tovább >>

Ezúttal is gazdag programkínálat várja a vendégeket a X. Helyi Termék Ünnep Hungarikum Fesztiválon 2019. május 10-12. között Kecskeméten

 

 

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület a tavalyi nagy sikernek köszönhetően idén májusban Kecskemét főterén és a Deák Ferenc téren ismét hungarikumok gazdag tárházával várja a kedves érdeklődőket a X. Helyi Termék Ünnepen.

2019. május 10-12. között Kecskemét belvárosában megelevenedik magyarságunk számos értéke, hisz nemcsak Hungarikum Kiállítás, hanem kóstolók, kulturális programok, vásári hangulat színesíti a rendezvényt. A rendezvény fővédnöke Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, aki május 10-én 16:30 – kor nyitja meg a fesztivált.

 

A három napos esemény bőségesen kínál minden korosztály számára programokat, hisz a Helyi Termék Ünnep idén egész napos főzőbemutatókkal is kiegészül. A „Gasztroszombat” a helyi ízek bemutatása jegyében telik, melynek keretében Németh József Venesz-díjas séf bemutatja, hogy hogyan kell készíteni a helyi specialistást, a pásztortarhonyát gazdagon. Május 12-én vasárnap Kovács Attila a Tanyacsárda főséfje bográcsban készít birkahúsból palóclevest.

 

HUNGARIKUM KIÁLLÍTÁS, JÁTSZÓHÁZ, GASZTRONÓMIA, VÁSÁR

Milyen Hungarikumokkal találkozhatnak a gasztronómiában? Megkóstolhatják az Erős Pistát, a Piros Aranyat, a tiszai és bajai halászlevet, a magyar gulyáslevest, a debreceni páros kolbászt, a csabai kolbászt, a hízott libából előállított, valamint a magyar szürke szarvasmarha termékeket, a Gundel palacsintát, a kürtőskalácsot, az akácmézet, valamint fogyaszthatnak pálinkát, fröccsöt, Törley pezsgőt, Unicumot, Egri Bikavért és Tokaji Aszút.

A színpadi programok is kínálnak hungarikumokat: operettet, cimbalom, tárogató és nótaműsort, ezen kívül lesznek népzenei és néptánc produkciók, gyermekkoncert, valamint esti könnyűzenei koncertek is. A résztvevők megismerkedhetnek a magyar szablyával, és jelen lesznek a magyar huszárok is.

A rendezvényen május 10-én, pénteken fellép többek között a Kecskemét City Balett, a 100 Tagú Cigányzenekar Kamarazenekara országos hírességekkel, szólista: Radics Sándor cimbalomművész, Guinness-rekorder. Május 11-én, szombaton Müller Péter Sziámi AndFriends ad nagykoncertet, míg május 12-én vasárnap pedig az Olasz Meló gondoskodik a jó hangulatról.

A fesztiválon fellép továbbá Szabó Sándor tárogató művész, a Hírös Barackvirág Tánccsoport, a Naplemente Népdalkör, a Kecskeméti Zenészegylet, a Grapevine Show Dance Club és a Magyar Honvédségi Katonazenekar.

A Magyar Szablyavívó Egyesület Máday Norbert "Kecskeméti Kardok "című könyvbemutatójával, vívásoktatással, szablyavívó bemutatóval várja az érdeklődőket. A rendezvény vendége lesz: Horváth Zoltán olimpiai bajnok, négyszeres világbajnok kardvívó, edző és vitéz Orbán Nándor, egykori kecskeméti olimpikon fia, Orbán László.

 

A gyerekeknek a Furfangos Paraván bábműsorokkal, Szecsődi Udvarház vidám gyermekdalokkal, a Vasvarjú Zenekar interaktív gyermekkoncerttel kedveskedik. A Leskowsky Hangszergyűjtemény hangszerbemutató foglalkozásán a magyar népi hangszerek és távoli rokonai világába ad bepillantást. Egy igazi családi program során a legkülönlegesebb hangszerek kerülnek szórakoztató módon megszólaltatásra, ahol a közönség tagjai is aktív szereplői a humorral átszőtt műsornak.

 

Szombaton a családi nap keretén belül Testi- lelki egészség – Szerepeink az életben címmel előadásokat hallgathatnak az érdeklődő családok az Egyesület „Védőháló a Kecskemét és kistérsége családjaiért” EFOP pályázat támogatásával.

 

Vasárnap kerül sor az országos Közösségek hete programsorozaton belül a kecskeméti civil szervezetek találkozójára.

 

Idén először kerülnek bemutatásra Tolna megye értékei, de első ízben állít ki az eseményen, Hévíz, Tard, és Mohács is. Mohács város standjánál például lehetőség lesz busó kellékek és ruházat kipróbálására, felpróbálására. A tardiak pedig matyó népviselet bemutatóval, XIX.-XX. századi tardi szőttes, valamint keresztszemes kézimunkák kiállításával készülnek továbbá bemutatásra kerül a Hévizi-tó turisztikai kínálata.  Mivel a hungarikumok gyűjteményében szerepel a Magyar Védőnői Szolgálat, mint nemzetközileg is egyedülálló, tradicionális ellátási rendszer, ezért a rendezvényen idén először bemutatkozik az Anyatejgyűjtő Állomás is, népszerűsítve az anyatej fontosságát. Az újdonságokon felül visszatérő kiállítók: a kalocsai hagyományőrzők, a Hollóházi Porcelángyár, Békéscsaba Megyei Jogú Város, a kiskőrösi János Vitéz Látogató Központ, a kiskunhalasi Százszorszépföld Egyesület, a jakabszállási Gedeon Tanya, és az egri Petrény Winery.

A hungarikumokat bemutató központi kiállítás Budapestről érkezik az Agrárminisztérium Hungarikum Főosztályának jóvoltából.

 

Az idei rendezvény díszvendége a Kecskeméttől 15 km-re fekvő Ballószög község. A dinamikusan fejlődő, fiatalos település fennállásának 65 éves jubileumát ünnepli. A megnyitó alkalmával Somogyi Lajos polgármester köszönti a fesztivált, mutatja be települését. A rendezvény keretében megtekinthető lesz a település értéktár kiállítása, „Kép-letesen” Ballószögről címmel pedig egy kisebb tárlattal mutatkoznak be a helyi festők: Ambrus Lajos és Gróf Zoltán a Hírös Agóra Kulturális Központban.

A község kulturális programját a Ballószögi Kincsecskék, a Bodzavirág Énekkar (a helyi Kossuth Lajos Általános Iskola, Líra Zeneiskola növendékei), a Ballószögi Hagyományőrző Népdalkör biztosítja. Május 10-én, pénteken a rendezvény ideje alatt a polgármester és kollégái kóstolókkal készülnek, kemencében sütnek és bográcsban főznek. A zárónapon vasárnap 10:30-ra pedig a Futaszög SC és barátaik futnak, kerékpároznak be a célba, a Nagytemplom mögötti Szent István szoborhoz.

Az Aranyhomok Portéka Térségi Tanyai Termék és Kézműves Vásár minőségi ajándéktárgyai és élelmiszerei, valamint a térségi népművészek mesterremekei mindhárom nap megvásárolhatóak lesznek. A népművészek bemutatót és foglalkozást is tartanak a vendégek részére.

A NMI Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Igazgatósága Hungarikum kiállítással és játszóházzal várja az érdeklődőket.

A felnőtteknek izgalmas fejtörő kvízt, a kisebbeknek pedig, bábműsorokat, népi játékokat ajánlanak a szervezők. Idén sem maradhat el a gyerekek által nagyon népszerű pecsétgyűjtő játék. A rendezvény helyszínén a gyermekek aktivitásukkal a megadott állomásokon összesen 6 db pecsétet gyűjtenek, nyereményként egy hungarikum felirattal ellátott mézeskalácsot kapnak ajándékba.

A Hungarikum Kvíz játék főnyereménye lesz egy családi hétvége 4 főre a Gedeon Tanyán Jakabszálláson.

A rendezvényen való részvétel INGYENES!

Töltse velünk ezt a hétvégét! Ismerje meg velünk a hungarikumokat!

Fedezzük fel újra hagyományainkat! Éltessük a helyit, éltessük az igazit!

 

 

Facebook:

https://www.facebook.com/events/2194337170815149/

Tovább >>

Programjaink

Partnereink

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Íratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről...

CSATLAKOZZ HOZZÁNK!