2023. december 03. vasárnap, Ferenc

Tartson velünk szeptemberben Orgoványra az Értékjáró Sétával!

A kellemes őszi időben ismerje meg Ön is Kecskemét és térségének kincseit, ami csak egy karnyújtásnyira van! Az értékjáró séta sorozat hetedik állomása Orgovány, ahol a kultúra közösségteremtő erő, ide invitáljuk Önöket!

 

 

Térségi Értékjáró Séta sorozatot indított az Aranyhomok Egyesület nagy sikerrel, melyben tagtelepüléseikre tesznek kirándulást és ott a település értékeit felfűzve egy sétaútvonalra, töltenek el egy kellemes szombati napot a sétára jelentkező vendégekkel. Az idén ősszel két település, Orgovány és Tiszaalpár kincseit fedezik fel a túrázókkal. A tiszaalpári séta október 22-én kerül majd megrendezésre.

Az orgoványi túrában helyet kap:
- a Dr. Tóth Zoltán emlékpark
- az Orgoványi Helytörténeti Gyűjtemény
- a Katolikus temető stációja
- a Hollósi Búvárbirodalom
- a katolikus templom
- a Regős Vendéglő – az ebéd fakultatív program

Utazás egyénileg. A programokon a részvétel ingyenes, a Regős Vendéglőben elköltött ebéd kivételével, ez fakultatív program. Két töltött húsos étel közül lehet választani, a Basky betyár egy enyhén csípős helyi specialitás és választható cordon bleu is, mindkettő vegyes körettel.

Előzetes jelentkezését várják az info@aranyhomok.hu e-mail címen szeptember 23-ig, jelentkezésében írja meg, hogy az ebéden részt kíván-e venni és melyik ételt választja (egységesen 2.500,- Ft/fő). Bővebb információ: 06-30/931-1064.

Találkozó:
2022. szeptember 24-én, szombaton 9 órakor az orgoványi Művelődési Ház előtt, a Kossuth utca 71. szám alatt.

 

A programról részletesen tájékozódhat a következő oldalon, vagy az Aranyhomok Egyesület Facebook oldalán is: https://www.facebook.com/akegyesulet

A túra egész évben egyénileg is bejárható a Kecskemét és térsége turisztikai mobilapplikáció segítségével, mely letölthető INNEN

Részletes útvonal:

Sétánk az orgoványi Művelődési Háznál lévő találkozási pontból, az út túloldalán lévő dr. Tóth Zoltán emlékparkba vezet, amely az első állomás is egyben. Dr. Tóth Zoltán Orgovány számára rendkívüli személyiség volt. Az orgoványi kötődésű tudós egy életen át fáradozott a vakok és gyengén látók életminőségének javításán. Munkásságának sikerét mi sem bizonyítja jobban, minthogy tanulmányait több nyelvre is lefordították és évtizedekig alkalmazzák. 2004-ben a róla elnevezett emlékparkban helyezték el a Szűts Tamás szobrász által készített emléktáblát. Itt található az I. és II. Világháborús emlékmű is, tiszteletül Orgovány hősi halottjainak.

A Parkból az Orgoványi Helytörténeti Gyűjteménybe látogatunk el, mely gyűjtemény  települési összefogás és nyertes Hungarikum pályázat eredménye. Orgovány múltja és lelke ezen a helyen koncentrálódik. A gyűjtemény három részre tagolódik, a Helyi Értéktár, a dr. Tóth Zoltán emlékszoba és a Népi Panoptikum tekinthető meg itt egy helyen.

A következő állomás a katolikus temető stációja, mely társadalmi összefogás eredménye a katolikus hívek és az egyháztanács aktív közreműködésével. A Stáció, a keresztút (kálvária) egy-egy állomása, Krisztus kínszenvedésének mozzanatait ábrázolja. Különlegessége, hogy 14 helyett 16 állomás található Orgoványon, az utolsó vacsorával és a feltámadással kiegészítve. 2021. november 1-jén avatták fel.

Az utunk tovább a titokzatos, az Alföld közepén szokatlannak tűnő Hollósi Búvárbirodalomba vezet, mely egy igazi interaktív élménykiállítás, az első, bibliai világképet közvetítő mélytengeri tárlat. Lenyűgöző teremtmények, játék és tudomány, élmény, motiváció és ismeretterjesztés egy helyen.

A túra 6. állomása a Magyarok Nagyasszonya Római Katolikus templom. Az orgoványi római katolikus egyházközség 1917-ben lett önálló, előtte ugyanis a közelben lévő Izsák filiája volt. A mai római katolikus templom helyén eredetileg egy gőzmalom állt, mely miután többször csődbe ment, eladásra került, s az épületet a váci püspök vásárolta meg azzal a céllal, hogy az orgoványi hívek számára templommá alakíttassa. 1917-re el is készült a templom, tornya pedig 1931-ben épült. A templomépület azonban vályogból lévén hosszabb időre alkalmatlan volt céljára, úgyhogy 1942-ben lebontották. A templom mai formáját az 1942-1958 közötti átépítés folyamán nyerte el, Óváry Artúr tervezte. A templom alapvető szerkezete bazilikális jellegű, neoromán stílusú egy főhajóval és két jóval alacsonyabb oldalhajóval, kazettás mennyezettel, igen szép, színes üvegablakokkal. A templomtorony csak lazán kapcsolódik a templomtesthez, s nem is a főhajó előtt, hanem az egyik oldalhajó sarkánál található, ettől a templomépület aszimmetrikus.

A kirándulásban megfáradt és éhes csapat jutalma a Regős Vendéglőben elköltött ebéd lesz, mely fakultatív program. A vendéglő a 70-es évek hangulatát, konyhája a hagyományos magyar ízeket eleveníti fel családias, barátságos környezetben. Rendezvények, esküvők és születésnapok lebonyolítását is vállalják. Ízletes ételekkel, bőséges ital választékkal és kedvező árakkal várják a vendégeket. A túra résztvevőinek összeállított 2.500,- Ft-os áron választható húsos ételek közül a csípősebb Basky betyár egy helyi specialitás, de aki a megszokott ízekre vágyik az dönthet a cordon bleu mellett is, mindkettőt vegyes körettel kínálják.

Aki az értékjáró séta után még maradni szeretne, azoknak is kínál programot Orgovány, hiszen ezen a napon kerül sor a kiindulási pontunkon, a dr. Tóth Zoltán emlékparkban az „És a bor vidám hevében” elnevezésű III. családi délután és borünnepre, melynek fellépője többek között Csombor Teréz, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház színművésze, bordalokkal.

Programjaink

Partnereink

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Íratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről...

CSATLAKOZZ HOZZÁNK!