2024. július 19. péntek, Emília

Bemutatkozunk

 

Köszöntő

 

Bács-Kiskun megye dinamikusan fejlődő székhelye Kecskemét. Az Alföld szívében a Duna-Tisza közi Homokhátságon fekvő megyeszékhely sajátságosan magyar mezőváros, amelynek gazdasági jelentősége és munkaerő felszívó ereje meghatározó a térsége szempontjából. Olyan nagy magyaroknak volt szülővárosa, mint a Bánk bán írójának, Katona Józsefnek, a világhírű zeneszerző-, zenepedagógusnak, Kodály Zoltánnak. Neves képzőművészeket ihletett meg településünk, híres építészek tervezték épületeit, sajátságos hangulatúvá varázsolva a várost.

A város és vonzáskörzetének fejlődését meghatározta a tanyás településszerkezet, ahol már évszázadok óta földműveléssel, pásztorkodással, a Tisza partján halászattal foglalkoztak.

A térség az ország életében betöltött gazdasági - regionális szerepköre ma is jelentős. Napfényben az ország leggazdagabb területe a mienk, ennek köszönhetően a leggazdagabb területet is mondhatjuk magunkénak a színvonalas szőlő- és gyümölcstermesztésben. A „kecskeméti” kajszibarack, és a belőle készített barackpálinka világhírnévre tett szert. A környező települések szőlőtermesztésének köszönhetően borkultúránk részét képezik az ország bortérképének. Hagyományok ápolása ugyanúgy része a kultúrának, a helyi kézművesek ma is ápolják a régi mesterségek, szalma- és kosárfonás, mézeskalács-készítés, a kékfestés tudományát. A térség lakossága népdalkörökben, citerazenekarokban őrzi a zenei hagyományokat. Az ideérkező vendégek a lovastanyákon lovas-csikós bemutatókon pillanthatnak be a múlt életképeibe, a tanyák éttermeiben kóstolhatják meg a tradicionális magyar konyha ízeit. A jól szervezett, jól kiépített vendéglátó- és turisztikai pontok idevonzzák a világ minden pontjáról a látogatókat.

A betakarítás az év fontos eseménye a térségben. A szőlőtermesztéshez kapcsolódó ünnepi szokások, a szüreti felvonulások szinte minden település fontos programját képezik. Ennek a terményünnepnek része a Hírös 7 Fesztivál is, ahol az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesülethez tartozó települések bemutatkoznak terményeikkel, hagyományőrző tevékenységeikkel. Helyet kap az Aranyhomok Térségi Tanyai Termék Vásár, ahol a kistermelők kínálják igényes portékájukat, népszerűsítve ezzel is a kulináris és kézműves hagyományainkat.

Ismerje meg izgalmas, magával ragadó tájainkat, a kiskunsági puszták, a buckák világát, és a rónák fővárosát, Kecskemétet!

 

Szemereyné Pataki Klaudia
Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármestere,
Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület elnöke

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület munkásságának bemutatása

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesületet a Kecskeméti kistérség 22 települési önkormányzata alkotja. Létrehozásától, 1999-től feladata elsősorban a térségi kapcsolatok erősítése, helyi erőforrások felkutatása, pályázatok elkészítése, a regionális és kistérségi szempontból fontos fejlesztések támogatása, az ehhez kapcsolódó tevékenységek koordinálása, hazai és nemzetközi pályázati lehetőségek felkutatása, közös területfejlesztési, vidékfejlesztési programok kialakítása, megvalósítása. Egyesületünk több rendezvényt is szervez, valamint tart fent több projektet. Kiemelt fontosságú feladatunk – a térségi- kézműves alkotók és termelők piacra jutásának elősegítése, marketing tevékenységeik összehangolása, munkásságuk megismertetése a lakossággal, valamint ezzel együtt hagyományaink, kultúránk megelevenítése a térségi rendezvényeken. Ezen célok fontos eleme a lakosság egészséges táplálkozásának elősegítése, a helyi identitástudat erősítése, a helyi, lokális termékek előnyben részesítése, a rövid ellátási lánc erősítése a térségben. Egyesületünk  további fontos feladata a térségi turizmus fellendítése, melynek fontos eleme a kiváló helyi termék alapanyagokat felhasználó gasztronómia és falusi turizmus népszerűsítése. Honlapcím: www.aranyhomok.hu

 

Kiemelt programok

Az Egyesület online Aranyhomok Portéka – a térség ajándéka! ajándékkatalógust működtet, mely a honlapon érhető el. A portéka elsősorban üzleti, önkormányzati reprezentációs célra kínál ajándékokat, csomagokat a helyi termelők kézművesek kiváló minőségű termékeiből. Ezek a termékek a turisztikai szolgáltatóknál turisztikai ajándékként is megvásárolhatóak. Honlapcím: www.aranyhomok-porteka.hu

A térségben a Háztájit az asztalra! program biztosít piacrajutási lehetőséget az abban résztvevő termelők, számára. A program része az online marketing, egységes megjelenés, térségi rendezvényeken megjelenés. Honlapcím: www.haztajitazasztalra.hu

 

2014. óta működik az Egyesület szervezésében a Kecskeméti Tanyai Termék Piac, mely minden csütörtökön látogatható Kecskemét főterén.

 

Rendezvények:

Helyi Termék Ünnep - www.helyitermekunnep.aranyhomok.hu

Országos Tojás Sokadalom Tojásfesztivál - www.tojasfeszt.hu

Hírös Hét Fesztivál Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár - hiros7.aranyhomok.hu

Aranykapu Térségi Hagyományőrző Adventi Vásár

Programjaink

Partnereink

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Íratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről...

CSATLAKOZZ HOZZÁNK!