Kecskemét térségi borászatok - Polyák Borászat
Új sorozatot indítottunk csütörtökönként, melynek célja a Kecskemét térségi borászatok bemutatása. Elsőként a Hetényi Család Pincészetét és Szőlőiskoláját mutattuk be és ezzel egyidejűleg facebook oldalunkon játékra invitáltuk Önöket.
Ezen a héten a Polyák Borászat mutatkozik be.
Kunszálláson 1983-ban kezdődött a Polyák családnál az első saját telepítésű szőlő ültetése, amelyből aztán elkészülhetett az első házi készítésű bor. Először még csak néhány négyszögölön folyt a termesztés, de a hozzáértő kezek által kiváló termést szüretelhettek. A tulajdonos, Polyák Mátyás édesapja mellett tanulta meg a szőlőtermesztés alapjait. 2010-ben azután 16 hektár szőlő ültetése következett, amelyen a mai napig folyik a munka.
2011-ben megépült Kunszálláson a Polyák Borászat, mely 2000 hl mennyiségű bor előállítását biztosítja. Az üzem alapterülete közel 800 m2. Itt történik a szőlőfeldolgozás, bortárolás és a palackozás.
A szőlőfeldolgozást korszerű és kíméletes technológiával végzik. A 2016-os évtől a fejlesztéseknek köszönhetően, ha szükséges, oxigént is ki tudnak vonni a palackozás előtt a borokból, ezáltal még frissebbé és üdévé teszik. Mára már körülbelül 100.000 üveget palackoz a borászat évente.
Pincészetük 4 fajta vörös és 4 fajta fehér szőlővel dolgozik. Rozé és fehér boraikat reduktív eljárással készítik, míg a vörösborok esetén ászokhordós érlelést alkalmaznak. Minden esetben törekednek az előállítás során arra, hogy a boraik megőrizzék tiszta fajta jellegüket és jellegzetes ízvilágukat!