2022. október 03. hétfő, Helga
  • XVI. Őszi Helyi Termék Ünnep - Aranyhomok Portéka Vásár
    Bővebben

    XVI. Őszi Helyi Termék Ünnep - Aranyhomok Portéka Vásár

  • Kecskemét és térsége mobilapplikáció
    Bővebben

    Kecskemét és térsége mobilapplikáció

Bringázz velünk Kecskemét és térségében!

Kerékpártúra ajánlat a Tisza holtágai mentén

A túraútvonal letölthető a Kecskemét és térsége turisztikai mobilapplikációban. A mobilapp letölthető INNEN

„Értéktúra két keréken” elnevezéssel két kerékpáros túraútvonalat állított össze újdonságként a nyárra az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület Kecskemét-Nyárlőrinc-Lakitelek-Tiszaalpár, valamint Kecskemét-Tiszakécske felfedezésére, amelyek a Kecskemét és térsége turisztikai mobilapplikációban érhetőek el. 

Az eddigi Értékjáró séták mellé jó szívvel ajánlják a környékben kirándulni vágyóknak ezeket az útvonalakat, amelyek által a dinamikusan fejlődő térségi települések megismerhetők, kerékpárral könnyedén bejárhatók. Érdemes a szomszédos községekbe, kisvárosokba ellátogatni, mert mindamellett, hogy megfizethető programokat kínálnak, szívélyes fogadtatásban van része az idelátogatóknak. Rendezett, virágos, megújuló környezetben bukkanhatnak egy-egy, csak arra a településre jellemző gyöngyszemre. Ilyen léleksimogató látvány például a tiszaalpári Várdombról szemünk elé táruló Nagy-tó háborítatlan vízi és madárvilága, vagy a tiszakécskei kilátóból megpillantott ezerarcú Tisza folyó meseszép kanyarulata. Igazi kuriózum a Tősfürdőben található gyerekparadicsom is, a Tőssellő vízi élményvilág vízimalmokkal, zsilipekkel, aranymosással, kincskereséssel. Ha csak egy napot szánna rá, úgy is végigkerekezhető, de ha egy hosszú hétvégét szeretne eltölteni, ahhoz szállást és egyéb programokat is kínálnak.

A túra sík terepen amatőr és profi kerékpárosoknak, fiatalabbaknak és idősebbeknek, egyénileg és családoknak is ajánlott. A túra szakaszonként is teljesíthető az offline módon is működő, GPS térképnavigáció segítségével. Mivel a kerékpárút Kecskemét-Nyárlőrinc szakaszon még nincs kiépítve, ezért ennek a rövid szakasznak a megtételét vonattal javasoljuk, amelyen a kerékpár szállítása is megoldott. Az útvonal legnagyobb része kijelölt kerékpárúton vezet, illetve alacsony forgalmú közutakon. Kiváló kikapcsolódási lehetőség a mozgásra, a környékbeli értékek megismerésére, a minőségi együtt töltött időre, a hétköznapok forgatagából való kiszakadásra. Két keréken könnyedén tekerve, felfedezhetjük az alföldi táj szépségeit, Nyárlőrinc, Lakitelek, Tiszaalpár épített örökségét, kulturális és természeti kincseit, betekintést nyerhetünk a települések múltjába és jelenébe. Gyönyörködhetünk a vizes élőhelyekben, csobbanhatunk a szabadstrandokon, regenerálódhatunk a gyógyvizekben, felfrissülhetünk a fürdőkben. Elsőként a „Kerékpártúra a Tisza holtágai mentén” ajánlattal ismerkedhetnek meg, amely Nyárlőrinc-Lakitelek-Tiszaalpár nevezetességeit tárja a bringázók elé. 

Ne hagyjon ki egyetlen megállót sem, fedezze fel kerékpáron Kecskemét és térsége látnivalóit!

Tovább >>

Felhívás az Aranyhomok térségi lekvárversenyre

JELENTKEZÉSI LAP - LEKVÁRVERSENY 2022.

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület két év kihagyás után ebben az évben újra meghirdeti a korábban nagy népszerűségnek örvendő Aranyhomok térségi lekvárversenyt, immár hatodik alkalommal.

Szeretettel várják a Kecskemét és térsége lekvárfőzőinek jelentkezését házi készítésű lekvárjaikkal az alábbi kategóriákban:

- hagyományos ízű lekvárok

- vegyes gyümölcslekvárok

- különleges, kreatív lekvárok

A jelentkezés feltételei:

Nevezni csak saját készítésű, térségi gyümölcsből készített lekvárral lehet.

A kóstoláshoz egy üveg lekvárt kérnek a szervezők, feltüntetve a jelentkező nevét, a lekvár megnevezését és összetételét.

Nevezni akár mindhárom kategóriában lehet.

A lekvárokat kihirdetéstől 2022. augusztus 5. péntek 12 óráig gyűjtik az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület Csányi János krt. 14. (Kik-For székház), I. em. alatti irodájában hétfőtől csütörtökig 8-16 óráig, pénteken 8-14 óráig. Ezzel egyidejűleg kell a „Nevezési lapot” kitölteni.

A nevezés díjmentes.

Tovább >>

Legyen vendégünk 2022. június 11-én, szombaton a Lakiteleki Értékjáró Sétán!

Az értékjáró séta sorozat hatodik állomása a Kiskunsági Nemzeti Park tájképi szépségekben leggazdagabb területe, a képzőművészeti és helytörténeti kiállítóterekben bővelkedő Lakitelek, ide invitáljuk Önöket!

2021-ben Térségi Értékjáró Séta sorozatot indított az Aranyhomok Egyesület,
melyben tagtelepüléseinkre tettünk kirándulást és ott a település értékeit felfűzve egy sétaútvonalra, töltöttünk el egy kellemes szombati napot a sétára jelentkező vendégekkel. A séta nagy sikert aratott, így a 2022-es évben is folytatjuk, újabb négy helyszínnel gazdagodik a séta sorozat.

 

 

A túrában helyet kap:
- a Templom tér, ahol a helyi termelők finomságaiból kóstoló várja a sétára jelentkezőket
- a Római Katolikus Templom
- a Pulai Gyűjtemény
- az Árpád-kori templomrom
- a Lakiteleki Tőzegbánya Tavak – Kisrét
- a Tanítók Fája
- a SzínesKert, ahol színes foglalkozás várja a túrázókat
- az Autós Csárda - fakultatív programként ebéd várja a séta résztvevőit 2.000,- Ft-os áron (cigánypecsenye petrezselymes burgonyával és csalamádé).
Túravezetők Lendvai Edit és Szuetta Béla

Utazás egyénileg. A programokon a részvétel ingyenes, az Autós Csárdában elköltött ebéd kivételével, ez fakultatív program.

Előzetes jelentkezését várják az info@aranyhomok.hu e-mail címen június 10-én 12 óráig, jelentkezésében írja meg, hogy az ebéden részt kíván-e venni (2.000,- Ft/fő).
Bővebb információ: 06-30/931-1064.

Találkozó:
2022. június 11-én, szombaton 9 órakor a lakiteleki Petőfi Sándor Művelődési Ház Közösségi Színtér előtt, a Széchenyi körút 46. szám alatt.
A programról részletesen tájékozódhat az Aranyhomok Egyesület Facebook oldalán is: https://www.facebook.com/akegyesulet 

A túra egész évben egyénileg is bejárható a Kecskemét és térsége turisztikai mobilapplikáció segítségével, mely letölthető innen:
http://aranyhomok.hu/hireink/elindult-a-kecskemet-es-tersege-turisztikai-applikacio 

Tovább >>

XV. Helyi Termék Ünnep - teszt

 

hfhfh

Tovább >>

Idén is meghirdetjük "A legszebb konyhakertek" 2022-es kecskeméti fordulóját - Felhívás és jelentkezési lap

JELENTKEZÉSI LAP LETÖLTÉS

Kecskemét városa az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület szervezésében idén immáron 10. alkalommal részese „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei elnevezésű Magyar Örökség díjas országos programnak.

Egyesületünk a programhoz való csatlakozással felvállalt egy olyan nemes ügyet, melynek célja a kiskertek, konyhakertek újra értékké teremtése. A háborús konfliktus, a világszerte várható élelmiszerhiány teljesen más megvilágításba helyezi a konyhakerti kertművelés fontosságát és súlyát. Az otthoni élelmiszer termelése már nem csak szabadidős tevékenység, hanem fontos alapköve az egészséges és biztonságos élelmiszer előállításának.

Ez az országos mozgalom nem csupán a versenyről szól, hanem arról is, hogy felhívja a figyelmet azokra a lelkes kertművelőkre, akik fáradságot nem kímélve művelik konyhakertjüket, gyümölcsöseiket. Munkájukkal megmutatják környezetüknek, hogyan kell értékesen, értelmesen élni, kihasználva a környezet adta lehetőségeket.

Az év témája: „Környezettudatos kert”

A jelenlegi válságos helyzetben az a legfőbb feladatunk, arra ösztönözni a lakosságot, hogy saját, rokonai, vagy barátai udvarán, kertjében minél többen alakítsanak ki konyhakertet, gondozzák azt, termesszenek benne maga és családja számára minél több konyhakerti növényt, zöldséget, fűszer-, gyógynövényeket, gyümölcsöt.

A megmérettetés keretén belül keressük a város legszebb és leghatékonyabb gyümölcsös, zöldséges konyhakertjét. Nevezési kategóriák között megtalálhatóak a hagyományos kertek, illetve balkonládákban termelők, és közösségi kertek!

Nevezési kategóriák:

Balkon: Erkélyen kialakított

Mini: 50 m2 alatt

Normál: 50 m2 felett

Zártkert 1: Zöldséges

Zártkert 2.: Gyümölcsös

Zártkert 3.: Vegyes (zöldség és gyümölcs)

Közösségi: Csoportok, óvodák, iskolák, szervezetek által megművelt kertek

Tovább >>

Nagy sikert aratott a XV. Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztivál – Citera Ünnep 2022. május 6-8-ig Kecskemét Főterén

Gazdag programkavalkád és számos újdonság várta a vendégeket 2022. május 6-8-ig a XV. Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztivál – Citera Ünnepen Kecskemét Főterén.

A városközpont megtelt hungarikumokkal, színpadi és kulturális műsorokkal, valódi hagyományőrző, családi interaktív programokkal az Aranyomok Kistérségfejlesztési Egyesület jóvoltából, amelyet a helyi lakosság és az ország minden pontjáról érkező rendkívül nagy számú látogató közönség nagy örömmel fogadott.

A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a hungarikumokra, a nemzeti és települési értékekre, megismertesse azok széles spektrumát, amelyek értékőrző- és teremtő üzenetet hordoznak, kifejezik a magyar életérzést.

A megnyitó ünnepség pénteken 18 órakor Szabó Sándor tárogató műsorával kezdődött. A rendezvényt Dr. Simicskó István volt honvédelmi miniszter, a Hungarikum Bizottság tagja nyitotta meg, ezt követően Hamzáné Lakó Judit, az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület Titkára köszöntötte a fesztiválon magukat képviseltető településeket, tájegységeket. A hivatalos megnyitón részt vett Szemereyné Pataki Klaudia polgármester, az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület elnöke, továbbá dr. Salacz László országgyűlési képviselő, Engert Jakabné alpolgármester, valamint dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke.

A program része volt az „Aranyhomok Hungarikum rajzpályázat" eredményhirdetése, valamint Bársony Anett karikásostoros világrekorder bemutatója is. A 45 éves Kecskemét Táncegyüttes: Az Alföld - „Itt születtem én..." című műsorát követően táncház színesítette az eseményt 20 órakor pedig a HangOver Gang együttes adott koncertet.

 

Tovább >>

Kövesse a XV. Helyi Termék Ünnep - Hungarikum Fesztivál - Citera ünnepet a facebook-on is!

XV. Helyi Termék Ünnep - Hungarikum Fesztivál - Citera ünnep - 2022. május 6-8-ig Kecskemét főterén. 

Aktuális információkért, fotógalériáért, beharangozó cikkekért kattintson az Aranyhomok Egyesület facebook oldalára: LINK

Látogasson el a fesztivál facebook eseményére is: LINK

Tovább >>

Citera ünnep - Kecskemét, 2022. május 7.

Citera Ünnepre várja vendégeit Kecskemét május 7-én, a kiemelkedő nemzeti érték, népi hangszer sokoldalúságának bemutatása jegyében
Május 7-én, szombaton Citera Ünnepet szervez a XV. Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztivál részeként Kecskeméten az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület, hagyományteremtő céllal a kiemelkedő nemzeti értékek sorába felvett egyedi hangszer, a citera szélesebb körben történő megismertetése, sokoldalúságának bemutatása céljából.
A Kecskemét Főterén megrendezésre kerülő Citera Ünnep fővédnöke V. Németh Zsolt kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos.
A 10 órakor kezdődő ünnepi megnyitót követően színpadi nyitóelőadásban bemutatkoznak a térség citerazenekarai, köztük a kunbaracsi Naprózsa Citerazenekar, a kecskeméti Mátyás Citerazenekar és Tökmag csoportja, az akasztói Vízkereszt Citerazenekar, a bócsai Boróka Citerazenekar, a bugaci Kálmán Lajos Népdalkör és a nyárlőrinci Pöszméte Citerazenekar.
13 órától a nap kiegészítő eseményeként sor kerül a 2021-ben indított Térségi Mesekuckó ezévi találkozójára is, melyet ezúttal a Kunság Táncegyüttes tájegységi táncok bemutatásával színesít.
Ezt követően kalocsai és matyó viseletbemutatóban gyönyörködhetnek a nézők, majd a tardi Gyöngykaláris Népművészeti Egyesület műsorát láthatják.
A Kecskemét City Balett – Piros Aranyak és Erős Pisták előadása igazi táncművészeti csemegének számít majd.
Amíg az utánpótlás korú citerások a színpadi produkciókat tekintik meg, addig a csoportvezetők és az esti gála résztvevői konferencián vesznek részt a Hírös Agórában meghívott előadók vezetésével, melynek témája a citerás társadalom megújulása, összefogás a hagyományok megtartása érdekében, a citera sokoldalúságának bemutatása.
A nap zárásaként hat országos hírű citerazenekart hívott meg az Egyesület, akik Gálaműsor keretében a népi hangszer segítségével kalauzolják a nézőket a népzene, klasszikus zene és a könnyűzene világába 17 órai kezdettel. A Gálaműsor iránymutatást nyújt a fiatalabb generáció szakmai fejlődéséhez, példát mutatva számukra. Színpadra lép a pécsi Igricze Citerazenekar, a Mezőkeresztesi Citerazenekar, a Váraszói Gyöngyvirág Citerazenekar, a kecskeméti Vadhajtás Citerazenekar, a mezőtúri Szivárvány Citerazenekar és a kecskeméti Tisza ’83 Citerazenekar.
A kőrösladányi Komróczki Gyula hangszerkészítési bemutatóval gazdagítja a programot és citeravásárt is tart.
Kiemelt figyelmet érdemel majd zenetörténeti kuriózumként Tiszaalpár kiállítása. A tekerőlant és citerakészítés folyamatának bemutatása lesz látható hagyományőrző jurtában. Többek között a világhírű Bársony Mihály népművész, citera – és tekerőlant készítő mester tevékenységének megismertetésével készül a település.
A lakiteleki Bódor Sándor citerakészítő munkássága is bemutatásra kerül.
A hazai citerás kultúrát bemutató, egész napos programot igazi kuriózumnak szánja az Aranyhomok Egyesület, bízva a következő évek folytatásában.
A program célja a citerás társadalom újbóli összefogása, közösségi élmény teremtése és a hangszer népszerűsítése, megőrizve a magyarság értékes zenei hagyományait.
Fedezzük fel újra hagyományainkat!
Minden kedves érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők!

 

Tovább >>

XV. Helyi Termék Ünnep - Hungarikum Fesztivál - Stúdióbeszélgetés Hamzáné Lakó Judit szervezővel

Bemutatjuk fellépőinket: Kecskemét City Balett

XV. Helyi Termék Ünnep - Hungarikum Fesztivál - Citera ünnep - 2022. május 6-8-ig Kecskemét főterén.

Folytatjuk fellépőink bemutatását a Kecskemét City Balett - Piros Aranyak és Erős Pisták előadásával, amely május 8-án szombaton 15:30-tól lesz látható.
Koreográfus: Barta Dóra
Hungarikum csak a legjobb lehet! Olyan, magyarságra jellemző egyediség, különlegesség és minőség, amely sehol máshol nem fordul elő. A „Piros Arany” és az „Erős Pista” kizárólag magyar pirospaprikából készül. Színe vérpiros, tele erővel és egészséggel. Az íze letisztultan nemes vagy éppen pikánsan csípős, életrevaló vagy tüzes. De egy mindenképpen közös bennük: ha kóstoltad bármelyiket, soha többé nem felejted, s egy életre rabul ejt.
Barta Dóra koreográfus elkészítette a saját kreációját, Piros Aranyok és Erős Pisták címen. A koreográfiában a már jól ismert tulajdonságok félig-meddig emberiek is lesznek, hol nemesen visszafogott, hol temperamentumosan pikáns, mint az ihletadó termék. Igaz, hogy a KCB még nem hungarikum, de enélkül is különleges a kortárs magyar balett palettáján, s Kecskemét miatt még a kötödés is megegyezik. A Kecskemét City Balett a kecskeméti Katona József Nemzeti Színház tánctagozataként működik. A balettegyüttes művészeti vezetője Barta Dóra Harangozó Gyula- díjas. érdemes művész.
Tekintse meg Ön is ezt a különleges produkciót!

Tovább >>

Programjaink

Partnereink

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Íratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről...

CSATLAKOZZ HOZZÁNK!