„A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei országos program kecskeméti kertjeinek díjátadója
Kecskemét városa az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület szervezésében 9. alkalommal csatlakozott „A legszebb konyhakertek” című országos programhoz. Az Egyesület ebben a nehéz időszakban ismét felvállalta a program Kecskeméten történő lebonyolítását támogatva ezzel a magyar kertkultúra hagyományainak ápolását, a kertművelő tudás ifjabb nemzedékre való átörökítését.
A Szervezők, arra ösztönözték a lakosságot, hogy minél több udvaron alakítsanak ki konyhakertet, gondozzák azt, termesszenek benne saját maguk és a családjuk számára minél több konyhakerti növényt, zöldséget, fűszer-, gyógynövényeket, gyümölcsöt. A konyhakert művelése szép hobbin túl nagyban hozzájárul az egészséges életmód elterjedésében, hiszen sok esetben bio, de legalábbis ismert és biztonságos anyagokkal kezelt élelmiszerhez juthat a lakosság. A szervezők tapasztalata, hogy az idei évben is szép számmal jelentkeztek a megmérettetésre.
A helyben meghirdetett versenyre végül 3 kategóriában, 10 kerttulajdonos, összesen 82 kertjét nevezte be az alábbi kategóriákban:
Normál: 50 m2 felett
Zártkert 3.: Vegyes (zöldség és gyümölcs)
Közösségi: Csoportok, szervezetek által megművelt kertek
Az idei évben a legfiatalabb kertművelő 6 éves, míg a legidősebb 81 éves volt.
A nevezők között többségében a tapasztaltabb, idősebb korosztály képviseltette magát, a zsűri tőlük nagyon sokat tanult a kertszemlék alkalmával. Bár a kertművelők átlag életkora emelkedő tendenciát mutat, egyre több fiatal család, aktív dolgozó talál örömet a kertművelésben.
2021-ben a kertszemlék során kiemelt téma volt, ha a kert minél sokszínűbb, azaz minél több fajta növény (virág, fa, cserje) és élőlény (rovar, madár, hüllő, kétéltű) kapott helyet a kertben. Ezen felül a zsűri figyelte az esztétikumot, a gondozottságot, a növénytársulatokat, és előnyt élvezett az öko/bio módszerek alkalmazása, madárbarát kert kialakítása, minél többféle fűszer- és gyógynövény, ill tájjellegű, régi, saját megőrzésű fajták tartása.
Tovább >>