2024. április 16. kedd, Csongor

Sajtócikk - 25. jubileumi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállításra készül a Kistérség a Hírös Héten

A részletes programfüzet letölthető INNEN (pdf), vagy lapozható formátumban megtekintető ITT a Kapcsolódó galériánál.

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület a kistérségi települések összefogása révén immár 25 éve nagy figyelmet fordít arra, hogy megismertesse és megszerettesse a helyben megtermelt kiváló minőségű élelmiszereket, valamint az egyedi kézműves termékeket a helybéliekkel és az idelátogatókkal. Ennek fő helyszíne Kecskemét főterén a Hírös Hét Fesztiválon, augusztus 23-27. között megrendezésre kerülő Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás. Idén a Luca kút környéke ad helyet a kiállításnak, ahol 16 település mutatkozik be egy nagyszabású térségi seregszemlén több mint 100 kiállítóval, helyi termék kóstolókkal, kézműves bemutatókkal.

A Kiállítás megrendezésével az Egyesület legfőbb szándéka, hogy a látogatók megismerjék Kecskemét és térsége településeinek értékeit, sokszínű kulturális és turisztikai kincseit, vonzerejét, azokat a helyi és térségi gazdákat, kézműveseket, akik minőségi, egészséges, e tájegységre jellemző alapanyagokból készült és egyedi termékeikkel magas kulináris és esztétikai élményt nyújtanak tudatos vásárlóiknak.

2022. augusztus 23-án kedden 15.00 órától szakmai zsűri értékeli a települések által készített installációkat. 16:45 órai kezdettel a Luca kúttól indul a térségi települések felvonulása. 17:00 órától a Luca kút melletti „Aranyhomok Színpadon” nyitja meg a 25. jubileumi kiállítást dr. Nagy István agrárminiszter és köszöntőt mond dr. Salacz László országgyűlési képviselő. A jubileum alkalmából az elmúlt 25 év kiállításainak, kulturális műsorainak, mezőgazdasági és turisztikai fórumainak fotóiból válogatás várja a kilátogató közönséget.

Tovább >>

Programterv - XXV. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás

A részletes programfüzet letölthető INNEN (pdf), vagy lapozható formátumban megtekintető a Tovább gombra kattintva a Kapcsolódó galériánál.

Várjuk Önöket szeretettel!

Tovább >>

25 éves a Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás - cikk a Kecskeméti Lapokban

Bringázz velünk Kecskemét és térségében!

Kerékpártúra ajánlat a Tisza holtágai mentén

A túraútvonal letölthető a Kecskemét és térsége turisztikai mobilapplikációban. A mobilapp letölthető INNEN

„Értéktúra két keréken” elnevezéssel két kerékpáros túraútvonalat állított össze újdonságként a nyárra az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület Kecskemét-Nyárlőrinc-Lakitelek-Tiszaalpár, valamint Kecskemét-Tiszakécske felfedezésére, amelyek a Kecskemét és térsége turisztikai mobilapplikációban érhetőek el. 

Az eddigi Értékjáró séták mellé jó szívvel ajánlják a környékben kirándulni vágyóknak ezeket az útvonalakat, amelyek által a dinamikusan fejlődő térségi települések megismerhetők, kerékpárral könnyedén bejárhatók. Érdemes a szomszédos községekbe, kisvárosokba ellátogatni, mert mindamellett, hogy megfizethető programokat kínálnak, szívélyes fogadtatásban van része az idelátogatóknak. Rendezett, virágos, megújuló környezetben bukkanhatnak egy-egy, csak arra a településre jellemző gyöngyszemre. Ilyen léleksimogató látvány például a tiszaalpári Várdombról szemünk elé táruló Nagy-tó háborítatlan vízi és madárvilága, vagy a tiszakécskei kilátóból megpillantott ezerarcú Tisza folyó meseszép kanyarulata. Igazi kuriózum a Tősfürdőben található gyerekparadicsom is, a Tőssellő vízi élményvilág vízimalmokkal, zsilipekkel, aranymosással, kincskereséssel. Ha csak egy napot szánna rá, úgy is végigkerekezhető, de ha egy hosszú hétvégét szeretne eltölteni, ahhoz szállást és egyéb programokat is kínálnak.

A túra sík terepen amatőr és profi kerékpárosoknak, fiatalabbaknak és idősebbeknek, egyénileg és családoknak is ajánlott. A túra szakaszonként is teljesíthető az offline módon is működő, GPS térképnavigáció segítségével. Mivel a kerékpárút Kecskemét-Nyárlőrinc szakaszon még nincs kiépítve, ezért ennek a rövid szakasznak a megtételét vonattal javasoljuk, amelyen a kerékpár szállítása is megoldott. Az útvonal legnagyobb része kijelölt kerékpárúton vezet, illetve alacsony forgalmú közutakon. Kiváló kikapcsolódási lehetőség a mozgásra, a környékbeli értékek megismerésére, a minőségi együtt töltött időre, a hétköznapok forgatagából való kiszakadásra. Két keréken könnyedén tekerve, felfedezhetjük az alföldi táj szépségeit, Nyárlőrinc, Lakitelek, Tiszaalpár épített örökségét, kulturális és természeti kincseit, betekintést nyerhetünk a települések múltjába és jelenébe. Gyönyörködhetünk a vizes élőhelyekben, csobbanhatunk a szabadstrandokon, regenerálódhatunk a gyógyvizekben, felfrissülhetünk a fürdőkben. Elsőként a „Kerékpártúra a Tisza holtágai mentén” ajánlattal ismerkedhetnek meg, amely Nyárlőrinc-Lakitelek-Tiszaalpár nevezetességeit tárja a bringázók elé. 

Ne hagyjon ki egyetlen megállót sem, fedezze fel kerékpáron Kecskemét és térsége látnivalóit!

Tovább >>

Felhívás az Aranyhomok térségi lekvárversenyre

JELENTKEZÉSI LAP - LEKVÁRVERSENY 2022.

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület két év kihagyás után ebben az évben újra meghirdeti a korábban nagy népszerűségnek örvendő Aranyhomok térségi lekvárversenyt, immár hatodik alkalommal.

Szeretettel várják a Kecskemét és térsége lekvárfőzőinek jelentkezését házi készítésű lekvárjaikkal az alábbi kategóriákban:

- hagyományos ízű lekvárok

- vegyes gyümölcslekvárok

- különleges, kreatív lekvárok

A jelentkezés feltételei:

Nevezni csak saját készítésű, térségi gyümölcsből készített lekvárral lehet.

A kóstoláshoz egy üveg lekvárt kérnek a szervezők, feltüntetve a jelentkező nevét, a lekvár megnevezését és összetételét.

Nevezni akár mindhárom kategóriában lehet.

A lekvárokat kihirdetéstől 2022. augusztus 5. péntek 12 óráig gyűjtik az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület Csányi János krt. 14. (Kik-For székház), I. em. alatti irodájában hétfőtől csütörtökig 8-16 óráig, pénteken 8-14 óráig. Ezzel egyidejűleg kell a „Nevezési lapot” kitölteni.

A nevezés díjmentes.

Tovább >>

Legyen vendégünk 2022. június 11-én, szombaton a Lakiteleki Értékjáró Sétán!

Az értékjáró séta sorozat hatodik állomása a Kiskunsági Nemzeti Park tájképi szépségekben leggazdagabb területe, a képzőművészeti és helytörténeti kiállítóterekben bővelkedő Lakitelek, ide invitáljuk Önöket!

2021-ben Térségi Értékjáró Séta sorozatot indított az Aranyhomok Egyesület,
melyben tagtelepüléseinkre tettünk kirándulást és ott a település értékeit felfűzve egy sétaútvonalra, töltöttünk el egy kellemes szombati napot a sétára jelentkező vendégekkel. A séta nagy sikert aratott, így a 2022-es évben is folytatjuk, újabb négy helyszínnel gazdagodik a séta sorozat.

 

 

A túrában helyet kap:
- a Templom tér, ahol a helyi termelők finomságaiból kóstoló várja a sétára jelentkezőket
- a Római Katolikus Templom
- a Pulai Gyűjtemény
- az Árpád-kori templomrom
- a Lakiteleki Tőzegbánya Tavak – Kisrét
- a Tanítók Fája
- a SzínesKert, ahol színes foglalkozás várja a túrázókat
- az Autós Csárda - fakultatív programként ebéd várja a séta résztvevőit 2.000,- Ft-os áron (cigánypecsenye petrezselymes burgonyával és csalamádé).
Túravezetők Lendvai Edit és Szuetta Béla

Utazás egyénileg. A programokon a részvétel ingyenes, az Autós Csárdában elköltött ebéd kivételével, ez fakultatív program.

Előzetes jelentkezését várják az info@aranyhomok.hu e-mail címen június 10-én 12 óráig, jelentkezésében írja meg, hogy az ebéden részt kíván-e venni (2.000,- Ft/fő).
Bővebb információ: 06-30/931-1064.

Találkozó:
2022. június 11-én, szombaton 9 órakor a lakiteleki Petőfi Sándor Művelődési Ház Közösségi Színtér előtt, a Széchenyi körút 46. szám alatt.
A programról részletesen tájékozódhat az Aranyhomok Egyesület Facebook oldalán is: https://www.facebook.com/akegyesulet 

A túra egész évben egyénileg is bejárható a Kecskemét és térsége turisztikai mobilapplikáció segítségével, mely letölthető innen:
http://aranyhomok.hu/hireink/elindult-a-kecskemet-es-tersege-turisztikai-applikacio 

Tovább >>

XV. Helyi Termék Ünnep - teszt

 

hfhfh

Tovább >>

Idén is meghirdetjük "A legszebb konyhakertek" 2022-es kecskeméti fordulóját - Felhívás és jelentkezési lap

JELENTKEZÉSI LAP LETÖLTÉS

Kecskemét városa az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület szervezésében idén immáron 10. alkalommal részese „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei elnevezésű Magyar Örökség díjas országos programnak.

Egyesületünk a programhoz való csatlakozással felvállalt egy olyan nemes ügyet, melynek célja a kiskertek, konyhakertek újra értékké teremtése. A háborús konfliktus, a világszerte várható élelmiszerhiány teljesen más megvilágításba helyezi a konyhakerti kertművelés fontosságát és súlyát. Az otthoni élelmiszer termelése már nem csak szabadidős tevékenység, hanem fontos alapköve az egészséges és biztonságos élelmiszer előállításának.

Ez az országos mozgalom nem csupán a versenyről szól, hanem arról is, hogy felhívja a figyelmet azokra a lelkes kertművelőkre, akik fáradságot nem kímélve művelik konyhakertjüket, gyümölcsöseiket. Munkájukkal megmutatják környezetüknek, hogyan kell értékesen, értelmesen élni, kihasználva a környezet adta lehetőségeket.

Az év témája: „Környezettudatos kert”

A jelenlegi válságos helyzetben az a legfőbb feladatunk, arra ösztönözni a lakosságot, hogy saját, rokonai, vagy barátai udvarán, kertjében minél többen alakítsanak ki konyhakertet, gondozzák azt, termesszenek benne maga és családja számára minél több konyhakerti növényt, zöldséget, fűszer-, gyógynövényeket, gyümölcsöt.

A megmérettetés keretén belül keressük a város legszebb és leghatékonyabb gyümölcsös, zöldséges konyhakertjét. Nevezési kategóriák között megtalálhatóak a hagyományos kertek, illetve balkonládákban termelők, és közösségi kertek!

Nevezési kategóriák:

Balkon: Erkélyen kialakított

Mini: 50 m2 alatt

Normál: 50 m2 felett

Zártkert 1: Zöldséges

Zártkert 2.: Gyümölcsös

Zártkert 3.: Vegyes (zöldség és gyümölcs)

Közösségi: Csoportok, óvodák, iskolák, szervezetek által megművelt kertek

Tovább >>

Nagy sikert aratott a XV. Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztivál – Citera Ünnep 2022. május 6-8-ig Kecskemét Főterén

Gazdag programkavalkád és számos újdonság várta a vendégeket 2022. május 6-8-ig a XV. Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztivál – Citera Ünnepen Kecskemét Főterén.

A városközpont megtelt hungarikumokkal, színpadi és kulturális műsorokkal, valódi hagyományőrző, családi interaktív programokkal az Aranyomok Kistérségfejlesztési Egyesület jóvoltából, amelyet a helyi lakosság és az ország minden pontjáról érkező rendkívül nagy számú látogató közönség nagy örömmel fogadott.

A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a hungarikumokra, a nemzeti és települési értékekre, megismertesse azok széles spektrumát, amelyek értékőrző- és teremtő üzenetet hordoznak, kifejezik a magyar életérzést.

A megnyitó ünnepség pénteken 18 órakor Szabó Sándor tárogató műsorával kezdődött. A rendezvényt Dr. Simicskó István volt honvédelmi miniszter, a Hungarikum Bizottság tagja nyitotta meg, ezt követően Hamzáné Lakó Judit, az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület Titkára köszöntötte a fesztiválon magukat képviseltető településeket, tájegységeket. A hivatalos megnyitón részt vett Szemereyné Pataki Klaudia polgármester, az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület elnöke, továbbá dr. Salacz László országgyűlési képviselő, Engert Jakabné alpolgármester, valamint dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke.

A program része volt az „Aranyhomok Hungarikum rajzpályázat" eredményhirdetése, valamint Bársony Anett karikásostoros világrekorder bemutatója is. A 45 éves Kecskemét Táncegyüttes: Az Alföld - „Itt születtem én..." című műsorát követően táncház színesítette az eseményt 20 órakor pedig a HangOver Gang együttes adott koncertet.

 

Tovább >>

Kövesse a XV. Helyi Termék Ünnep - Hungarikum Fesztivál - Citera ünnepet a facebook-on is!

XV. Helyi Termék Ünnep - Hungarikum Fesztivál - Citera ünnep - 2022. május 6-8-ig Kecskemét főterén. 

Aktuális információkért, fotógalériáért, beharangozó cikkekért kattintson az Aranyhomok Egyesület facebook oldalára: LINK

Látogasson el a fesztivál facebook eseményére is: LINK

Tovább >>

Programjaink

Partnereink

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Íratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről...

CSATLAKOZZ HOZZÁNK!