2022. október 03. hétfő, Helga
  • XVI. Őszi Helyi Termék Ünnep - Aranyhomok Portéka Vásár
    Bővebben

    XVI. Őszi Helyi Termék Ünnep - Aranyhomok Portéka Vásár

  • Kecskemét és térsége mobilapplikáció
    Bővebben

    Kecskemét és térsége mobilapplikáció

Gyermekprogramok a fesztiválon

XV. Helyi Termék Ünnep - Hungarikum Fesztivál - Citera ünnep - 2022. május 6-8-ig Kecskemét főterén.

A gyermekeknek is számos izgalmas programmal készülünk.
Lesz Hungarikum mesevonat, Hungarikum játszóház, Csupa-Csoda Vándorjátszótér, kézműves foglalkozások, Térségi Mesekuckó, A világszép kecskebéka c. bábelőadás vasárnap, hat méter magas mászófal, mini óriáskerék, gokart, bungee jumping, pónilovaglás, pecsétgyűjtő nyereményjáték szombaton és vasárnap.
Szeretettel várjuk a kicsiket és nagyokat egyaránt a rendezvény mindhárom napjára!

Tovább >>

A dobostorta útja a hungarikummá válásig

XV. Helyi Termék Ünnep - Hungarikum Fesztivál - Citera ünnep - 2022. május 6-8-ig Kecskemét főterén.


A Fodor cukrászdában a rendezvény ideje alatt kedvezményes áron vásárolhatják meg a legendás édességet.
A legenda szerint a cukrászinas véletlenül porcukrot hintett a vajba só helyett. A mester, Dobos C. József (1847–1924) nem restellte megkóstolni az elegyet, és mivel finomnak találta, addig kísérletezett vele, míg megalkotta belőle a könnyű, csokoládépiskótás, karamelltetejű dobostortát. Ez forradalmi újdonságnak számított 1884-ben, mert addig súlyos, főzöttkrém-alapú, emeletes, díszes édességcsodákat készítettek. A következő évben az Első Budapesti Országos Általános Kiállításon maga az uralkodói pár, Erzsébet és Ferenc József is elégedetten ízlelgette a dobostortát, és ez elindította európai karrierjét. Jégtömbök és különleges csomagolás védte a távoli nagyvárosokba indított szállítmányokat, amelyek a Kecskeméti utcai műhelyben készültek. A receptet egészen 1906-ig féltve őrizte a névadó, aki a sok gyenge utánzat láttán átadta a titkot a Fővárosi Cukrász és Mézeskalácsos Ipartestületnek és visszavonult. Ezután a tagok szabadon készíthették az eredeti dobostortát, aminek 2017 óta miniszteri rendelet alapján a Magyar Élelmiszerkönyv határozza meg az összetételét és alakját. E szerint „kör alakú torta, amelyben öt egyenlő vastagságú doboslap között doboskrém található. A dobostorta tetejét az aranybarnára karamellizált cukorral készített dobostető alkotja.
Forrás: www.hungarikum.hu

Tovább >>

Bemutatjuk fellépőinket: Kecskemét Táncegyüttes

XV. Helyi Termék Ünnep - Hungarikum Fesztivál - Citera ünnep - 2022. május 6-8-ig Kecskemét főterén.

Pénteken 18.15-től a 45 éves Kecskemét Táncegyüttes Az Alföld - "Itt születtem én...." előadása lesz látható a színpadon.
A Kecskemét Táncegyüttes a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ Nonprofit Kft. fenntartásában 1976 óta működik. Kecskemét város legnagyobb múlttal és létszámmal rendelkező együttese, Bács-Kiskun megye reprezentatív táncegyüttese. Legfontosabb számára, hogy a közösségi élményeken keresztül értéket közvetítsen a fiatal generációknak és az összetartozást, egy nagy családhoz való tartozást erősítse a tagjaiban.
Kecskemét város Helyi és Megyei Értékévé nyilvánított együttes. Kiválóan Minősült, Nívó Díjas, Kulturális miniszteri dicséretben részesült, Kodály Zoltán Díjat, Kecskemét Közművelődéséért Díjat, Ifjúság a Közösségért Díjat és Megyei Príma Díjat elnyerő Táncegyüttes.
Az együttes idén is részt vett a Tóth Ferenc Gyermektánc Koreográfia Versenyen, ahol a Kecskeméti előválogató után 2 koreográfia bejutott az országos döntőben, így az ország legjobb 16 koreográfiájából 2 a Kecskemét Táncegyüttesé volt. Ezen felül az elnyerhető 6 örökség díjból 1-et el is hozott az együttes.
Magyarország képviseletére a magyar CIOFF(Folklórfesztiválok Nemzetközi Szövetsége) minden évben delegálja a Kecskemét Táncegyüttest nagy nemzetközi fesztiválokra. Idén az együttes a Portugáliai Madeira szigeteken, a Francia rivérán és Mexikóban képviselheti országunkat, városunkat.
A Táncegyüttes művészeti vezetője: Lukács László.
Művészeti vezető helyettes: Lukácsné Haránt Eszter és Böde István Gábor.
Művészeti asszisztensek: Böde-Harkai Csilla és Márkli Zsuzsanna.
Pénteki előadásukban Az Alföld (részlet) “Itt születtem én…” műsorukat Petőfi Sándor - Az Alföld című verse ihlette, mégis vezér szálát a nép ajkán folklorizálódott Alku című verse formálta, melynek köszönhetően egy csokorba foglalták az itt élő parasztság, polgárság, betelepült népcsoportok kultúráját, értékteremtő és megőrző világát Bodrogköztől-Vajdaságig. Megjelenik a pásztorok, betyárok világa, az ifjúság szerelmi játékai, a parasztpolgárság „tánczmulatsága”.
A Kecskemét Táncegyüttes Ifjúsági, Felnőtt, valamint Parázs csoportjai és Petőfi Sándor versei kalauzolnak végig minket ezen az utazáson.
Rendező: Böde István Gábor
Dramaturg: Tóth Kata
Narrátor: Aradi Imre
Zene: Vizeli Bálint és barátai
Koreográfusok: Böde István Gábor, Böde-Harkai Csilla, Lukács László, Lukácsné Haránt Eszter, Márkli Zsuzsanna, Molnár Máté, Majer Tamás, Ligetiné Csendom Erika, Sikentáncz Szilveszter, Vincze Levente
Az előadás után táncházba várják a kedves vendégeket.

Tovább >>

Ajándék kürtőskalács Hungary Card tulajdonosoknak

A XV. Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztivál – Citera Ünnepen Kecskemét főterén május 6-8-ig a HungaryCard tulajdonosok egy óriás kürtöskalácsot kapnak ajándékba az infostandon.

Élvezze a színpadi programok sokaságát, kóstolja meg a helyi termelők finomságait, a bográcsban készült gulyáslevest, vásároljon szívvel-lélekkel készült kézműves portékákat! A gyermekeket bábelőadással, mesevonattal, különleges játékokkal, koncerttel, foglalkozásokkal szórakoztatjuk.

Tovább >>

PROGRAMFÜZET - XV. Helyi Termék Ünnep - Hungarikum Fesztivál

 

A rendezvény programfüzete letölthető INNEN (pdf)

Tovább >>

XV. Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztivál – Citera Ünnep 2022. május 6-8-ig Kecskemét Főterén

Gazdag programkavalkád és számos újdonság várja a vendégeket 2022. május 6-8-ig a XV. Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztivál – Citera Ünnepen Kecskemét Főterén.

 A városközpont megtelik hungarikumokkal, színpadi és kulturális műsorokkal, valódi hagyományőrző, családi interaktív programokkal az Aranyomok Kistérségfejlesztési Egyesület jóvoltából.

A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a hungarikumokra, a nemzeti és települési értékekre, megismertesse azok széles spektrumát, amelyek értékőrző- és teremtő üzenetet hordoznak, kifejezik a magyar életérzést.

Pénteken 18 órakor a fesztivál Szabó Sándor tárogató műsorával kezdődik.  Az eseményt megnyitja Dr. Simicskó István, a Hungarikum Bizottság tagja, majd köszöntőt mond Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere, melyet az „Aranyhomok Hungarikum rajzpályázat” eredményhirdetése követ. Ezután Bársony Anett karikásostoros világrekorder bemutatóját tekinthetik meg. A 45 éves Kecskemét Táncegyüttes: Az Alföld – „Itt születtem én…” című műsora kápráztatja el a látogatókat, amely után táncház színesíti a programot. 20 órakor kezdődik a HangOver Gang együttes koncertje.

Tovább >>

Hamarosan XV. Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztivál – Citera Ünnep Kecskemét Főterén

2022. május 6-8-ig Kecskemét főtere benépesül kézműves, helyi termékekkel, hungarikumokkal, valódi hagyományőrző, családi programokkal, kellemes citeramuzsika kíséretében, az Aranyomok Kistérségfejlesztési Egyesület jóvoltából.

Az esemény évről évre megújul. Idén egyik fő attrakciója a kiemelkedő nemzeti értékek sorába felvett magyar citera és citerajáték lesz. Szombaton 10 órától az Egyesület Citera Ünnepet szervez citera- és hangszerkészítési bemutatóval, vásárral, szakmai konferenciával, térségi hagyományőrző gyermek- és ifjúsági citeraegyüttesek bemutatkozásával, hat országos hírű citerazenekar gálaműsorával a népi hangszer sokoldalúságának bemutatása és megszerettetése érdekében.

A színpadi programok között mindenki megtalálja a kedvére valót, ugyanis nemcsak a hagyományőrzés jegyében lesznek fellépők, hanem könnyűzene és operett is hallható lesz. Csak néhány ízelítő a gazdag választékból: tárogató műsor Szabó Sándorral, táncszínházi előadás a Kecskemét Táncegyüttes jóvoltából, Kecskemét City Balett Piros Aranyak és Erős Pisták c. előadása, szablyavívás bemutató, a MintaPinty zenekar gyermek koncertje, HangOver Gang, Kollányi Zsuzsi & Ritmo akusztik duó koncertje, és a Konyha zenekar koncertje.  A HI-Kecskemét program Gasztrovasárnapja ezúttal is kivételes gasztronómiai élményt kínál majd gazdag kóstolókkal.

Tovább >>

Töltse le a Kecskemét és térsége turisztikai mobilapplikációt!

Aranyhomok Hungarikum rajzpályázat

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület Aranyhomok Hungarikum rajzpályázatot hirdet a tagtelepülésein (lásd www.aranyhomok.hu) általános iskolás korú gyermekek részére két kategóriában.

A rajzpályázat témája: Hungarikumok

Az Egyesület olyan alkotásokat vár A/4-es rajzlapon, amelyen egy kiválasztott hungarikum - vagy akár tematikusan több is -  jelenik meg gyerekszemmel.

A rajzok a XV. Helyi Termék Ünnep - Hungarikum Fesztiválon 2022. május 6-8-ig Kecskemét Főterén kiállításra kerülnek. Célunk a hungarikumok minél szélesebb körű megismertetése a gyerekek körében. Szeretnénk felkelteni érdeklődésüket a magyar népi hagyományok iránt, hogy ezáltal az értékes kultúra fogyasztójává váljanak, büszkék legyenek magyarságukra.

Az egyéni témaválasztáshoz segítség: http://www.hungarikum.hu/hu/szakkategoria

Pályázati kategóriák:
1. 5-6. osztály,
2. 7-8. osztály

Beküldési határidő, postára adás dátuma: 2022. április 25.

Tovább >>

Legyen vendégünk 2022. március 26-án, szombaton a Kerekegyházi Értékjáró Sétán!

2021. évben Térségi Értékjáró Séta sorozatot indított az Aranyhomok Egyesület, melyben tagtelepüléseinkre teszünk kirándulást és ott a település értékeit felfűzve egy sétaútvonalra, töltünk el egy kellemes szombati napot a sétára jelentkező vendégekkel. A séta nagy sikert aratott, így a 2022-es évben is folytatjuk, újabb négy helyszínnel gazdagodik a sétasorozat!

Sétánk ötödik állomása a Kerek Esztendő Meseparkjáról, a települést újra telepítő Balatoni Farkas János 160 éves hársfájáról híres Kerekegyházán lesz, ide invitáljuk Önöket!

 


A túrában helyet kap:

- a Katona József Művelődési Ház helyi termékkóstolóval egybekötött időszaki kiállítása, a települést újra telepítő Balatoni Farkas Jánosról

- a Római Katolikus templom

- a település 160 éves hársfája

- a csodás tavaszi virágokkal teli Balatoni Farkas János Emlékpark

- a Kunpusztai Református templom

- a Kondor-tó és Halásztanya

- a Kunsági-Major – Kerek Esztendő Meseparkja. Fakultatív programként ebéd várja a séta résztvevőit a Kunsági-Majorban 2.000,- Ft-os áron (babgulyás és palacsinta).

Utazás egyénileg. A programokon a részvétel ingyenes, a Kunsági-Majorban elköltött ebéd kivételével, ez fakultatív program.

Előzetes jelentkezését várjuk az info@aranyhomok.hu e-mail címen március 24-ig, kérjük jelentkezésében írja meg, hogy az ebéden részt kíván-e venni (2.000,- Ft/fő). Bővebb információ: 06-30/931-1064.

 

Találkozunk:

2022. március 26-án, szombaton 9 órakor a Kerekegyházi Szent István téren.

A programról részletesen tájékozódhat az Aranyhomok Egyesület Facebook oldalán is: https://www.facebook.com/akegyesulet

 

A túra egész évben egyénileg is bejárható a Kecskemét és térsége turisztikai mobilapplikáció segítségével.

Tovább >>

Programjaink

Partnereink

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Íratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről...

CSATLAKOZZ HOZZÁNK!