2024. május 12. vasárnap, Pongrác
  • Védőháló a Kecskemét és kistérsége családjaiért 2017-2019.
    Bővebben

    Védőháló a Kecskemét és kistérsége családjaiért 2017-2019.

  • Találkozzunk 2024-ben is!
    Bővebben

    Találkozzunk 2024-ben is!

  • Kecskemét és térsége mobilapplikáció
    Bővebben

    Kecskemét és térsége mobilapplikáció

V. ARANYHOMOK TÉRSÉGI LEKVÁRVERSENY

Jelentkezési lap letölthető ITT!!

Tovább >>

Közösségek hete Kecskeméti Városi Civil kerekasztal Szervezeteinek Találkozója a X. Helyi Termék Ünnepen

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület 2019. május 10-12. között szervezte meg a „X. Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztivált” Kecskemét főterén. A rendezvény keretében szerveztük meg a Közösségek hete Kecskeméti Városi Civil kerekasztal Szervezeteinek Találkozóját május 12-én vasárnap.

Az esemény célja, a közösségépítés. kellemes időtöltés, egymás megismerése, barátságok ápolása. Rendezvényünket nagy készülődés előzte meg. Lelkes csapatunk Kecskeméten az Aranyhomok Egyesület sátrában rendezkedett be és 8 órától már folyamatosan érkeztek a kecskeméti Városi Civil kerekasztal szervezetei, hogy kiskiállításukkal megmutassák magukat. Ezen kívül az 50 főre berendezett sátor asztalokkal és padokkal, előadásra és közösségi főzésre várta a kerekasztal szervezeteit és az érdeklődőket.

Jó hangulatban készítettük el a gulyáslevest 50-70 főre. A rendezvény szervezését, rendezését, az előadás lebonyolítását a kecskeméti Gombászklub és Gyógynövényklub tagjai vállalták. A gulyásleveshez szükséges előmunkálatokat a klubok és a szervezetek résztvevői végezték. A főzés mesterei Horváth László és Tóth István volt, akik nagy szeretettel és szakértelemmel készítették el a nem hagyományos levest.  A bepácolt gulyáskrémes és gyógy fűszeres hús 2 éjszakát a fagyasztóban pihent. Ezt követően a hús hagyma és füstölt szalonna ágyra lett helyezve.

Azon kívül, hogy a járókelők megtekinthették a kiskiállításokat, gyógyteát is kóstoltattak, és részt vehettek a szakmai előadáson is. A délelőtt folyamán „Gombák és gyógynövények az egészség szolgálatában” című előadást hallgathatták meg az érdeklődők. Közben elkészítettük a plakátunkat is, melyre színes kezek lenyomatai kerültek. Délben a  Civil szervezetek résztvevőit és a további  megjelent szervezetek tagjait  gulyáslevessel láttuk vendégül.

Tovább >>

Óriási sörkínálattal várja a látogatókat a Kecskeméti Kézműves Sörfesztivál - Kisüzem 2019. a Vasútkertben

A Hírös Város Turisztikai Központ, Kecskemét MJV Önkormányzata és a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete közösen rendezi meg 2019. május 24-26. között a kézműves sörfesztivált Kecskeméti Kézműves Sörfesztivál – Kisüzem 2019 címmel Kecskeméten a Vasútkertben. A fesztiválon az ország legjobbjai közül 25 sörfőzde lesz jelen, akik elhozzák és bemutatják a sörkínálatukat, így összesen több, mint 200 féle sört kóstolhatnak az érdeklődők. A sör mellé ételeket a felvonuló foodtruck-ok szolgáltatnak, illetve zenés programokból sem lesz hiány a három nap alatt.

Nagykoncertet ad Charlie, Péterfy Bori & Love Band, fellép többek között a népszerű Beatles tribute zenekar a The Bits és a LivingRoom is.


Az ország egyik legexkluzívabb sörfesztiválja, az óbudai Kisüzem Sörfesztivál azért jött létre, hogy legyen egy olyan rendezvény is, amelyen kizárólag a hazai készítésű sörök jelennek meg. Ez a fesztivál jön most ide Kecskemétre, tehát import sörökkel itt sem fog találkozni a közönség. Akikkel viszont személyesen is lesz lehetőség, azok maguk a sörfőzők, akiket eddig leginkább csak a söreiken keresztül ismerhettünk meg. A sörfesztivál kiváló alkalom arra, hogy bemutatkozzanak azok a manufaktúrák, amelyekben már húsz éve főzik a sört, és azok is, akik csak az elmúlt években kezdték el, de már a legjobbak között vannak. Ezt a sörfőző-sörfogyasztó találkozót szolgálja az óránként tartott sörfőző workshop is, melynek keretében egy-egy sörfőzde tulajdonosa/sörmestere fog beszélni a főzdéről és mesélni a söreikről. Az óra végén kérdéseket fog feltenni, a helyes megfejtők között pedig jutalmak (sörcsomagok, söröspoharak stb.) kerülnek kisorsolásra. A kecskeméti önkormányzat támogatásának viszonzásaként a kitelepülő sörfőzdék vállalták, hogy számos standon lesz legalább egy igen kedvező árfekvésű sör (100 Ft/dl). A Kisüzem Sörfesztivál jó alkalom arra is, hogy a közönség felmérje, hol tart a hazai kisüzemi sörfőzés, mik a vezető trendek, melyek a kedvenc sörtípusok. 

A Kecskeméti Kézműves Sörfesztivál - Kisüzem 2019 ingyenes rendezvény, ugyanakkor a hulladéktermelés visszaszorítását üveg fesztiválpoharak szolgálják majd, melyet csak egyszer kell megvenni (650 Ft/db), de aki szeretné, hozhatja magával kedvenc poharát, korsóját is. A területen a poharak elöblítésére is lesz lehetőség. Nyitás minden nap 14 órától.

 

 Népszerű előadók szórakoztatják majd a közönséget. A nagykoncerteken túl fellép többek között a KIES zenekar, a Tom White & the Mad Circus, a Sun Girls Abba Tribute, The Healer és a koncertek után péntek, szombat este DJ Pénzes mulattatja a látogatókat.

 

A jókedv tehát garantált! Változatos zenei műsorokból és a kézműves sörfőzdék széles kínálatából, minőségi gasztronómiai élményekből biztosan nem lesz hiány!

A szervezők szeretettel várnak minden, a kulturált sörfogyasztás iránt érdeklődő vendéget a Kecskeméti Kézműves Sörfesztiválra!

 

További részletek az esemény Facebook oldalán:

www.facebook.com/events/vasútkert/kecskeméti-kézműves-sörfesztivál-kisüzem-2019

és a Hírös Város Turisztikai Központ weboldalán:   www.hiroskozpont.hu

Tovább >>

Igazi különlegesség volt a Helyi Termék Ünnep - Hungarikum Fesztivál Kecskeméten

Színvonalas, minőségi fesztiválon vehettek részt, akik május 10-12. között kilátogattak Kecskemét főterére. Az Aranyhomok Egyesület idén tizedik alkalommal rendezte meg a Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztivált. A nagy népszerűségnek örvendő rendezvény minden évben tartogat meglepetést, idén sem volt ez máshogy. Ebben az évben a Helyi Termék Ünnephez gasztrobemutatók is társultak.

 A szervezők minden nap kóstolással egybekötött látványfőzéseket rendeztek. Pénteken Rimóczi László grillázsmester tartott bemutatót, de az érdeklődők megízlelhették a ballószögiek kemencében sült kenyérlángosát és buktáit is. Vasárnap Kovács Attila, a lajosmizsei Tanyacsárda főséfje rotyogtatta bográcsban a birka húsból készült palóclevest. A megszokott hungarikum ételek mellett, a rendezvényre kilátogatók idén olyan különlegességet is megkóstolhattak, mint például a vízibivalypörkölt.

Könnyen belopta magát a városlakók szívébe az új helyszín is, ahol családias légkörben, igazi közösségé kovácsolódott a közönség és az igazi magyar vendégszeretet lehetett megtapasztalni.

Ki ne szeretné a minőségi termékeket, az őstermelők által házilag előállított gasztronómiai termékeket, és az ősi magyar borvidéken termelt varázslatos nedűket? Nem beszélve a minőségi, kézműves művészi ajándékokról, amelyek ténylegesen a magyarsághoz, a magyar kultúrához szorosan kapcsolódnak. Ez pedig mind megtalálható volt a Nagytemplom mögött és a Deák Ferenc téren.

 

Az ország majdnem minden régiójából érkeztek kiállítók a Hungarikum Fesztiválra.

A rendezvényen találkozhattak az érdeklődők például a Hollóházi porcelánnal, a halasi csipkével, a kalocsai és a matyó népművészettel. De érkeztek vendégkiállítók Hévízről, Mohácsról, Kiskőrösről, Kalocsáról, Tardról, Békéscsabáról, Tolna megyéből, és 65 éves jubileumának alkalmából bemutatkozott Ballószög község is.

  

A felnőtteket izgalmas fejtörő kvízzel, a kisebbeket pedig pecsétgyűjtő játékkal, kézműves foglalkozásokkal, pónilovaglással, állatsimogatóval, népi és ügyességi gyermekjátékokkal várták a szervezők.

A szikrázó napsütésnek hála idén is együtt ünnepelt a város apraja, nagyja.

 

Valóra vált a szervezők célja. Azáltal, hogy a látogatók figyelmét ráfordították a hungarikumokra, a nemzeti értékekre, amelyek értékőrző- és teremtő üzenetet hordoznak, a magyarság iránti büszkeség töltötte be az emberek szívét.

Tovább >>

Meghívó -Szülőakadémia május 18.

Kecskemét City Balett „ Piros Aranyok és Erős Pisták” című előadása a X. Helyi Termék Ünnep- Hungarikum Fesztiválon

Nagy örömünkre szolgál, hogy 2019. május 10-én pénteken 16:30-kor  a Fesztivál megnyitóján  fellép a  Kecskemét City Balett „ Piros Aranyok és Erős Pisták” című előadásával,  a X. Helyi Termék Ünnep- Hungarikum Fesztiválon, a  Nagytemplom mögötti, Deák Ferenc téren felállított színpadon.

Koreográfus: Barta Dóra Harangozó Gyula-díjas, érdemes művész, a balettegyüttes alapítója és művészeti vezetője.

Várunk szeretettel minden kedves érdeklődőt!

Tovább >>

A legszebb konyhakertek program 2019

Felhívás „a legszebb konyhakertek” kecskeméti fordulójára (2019)

 

Kecskemét városa az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület szervezésében az idei évben is csatlakozott „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei elnevezésű országos jelentőségű programhoz.

 

A megmérettetés keretén belül keressük a város legszebb és leghatékonyabb gyümölcsös, zöldséges konyhakertjét. Nevezési kategóriák között megtalálhatóak a hagyományos kertek, illetve balkonládákban termelők, és közösségi kertek!

A programról további információ elérhető az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület honlapján, melynek címe www.aranyhomok.hu

 

Tegyünk együtt a kecskeméti konyhakertek visszatéréséért!

 

Szeretettel várjuk az érdeklődők jelentkezését minél előbb, de legkésőbb 2019. június 15. -ig!

 

Egyesületünk a versenyhez való csatlakozással felvállalt egy olyan nemes ügyet, melynek célja a kiskertek, konyhakertek újra értékké teremtése. Hiszen az országos mozgalom nem csupán a versenyről szól, hanem arról is, hogy felhívja a figyelmet azokra a lelkes kertművelőkre, akik fáradságot nem kímélve művelik konyhakertjüket, gyümölcsöseiket. Munkájukkal megmutatják környezetüknek, hogyan kell értékesen, értelmesen élni, kihasználva a környezet adta lehetőségeket.

 

Bízunk benne, hogy 2019-ben még több konyhakertész méretteti meg magát ezen a versenyen, és együttműködésével részt vesz a példamutató érték és tudás megőrzésben.

 

 

 

Hamzáné Lakó Judit sk

titkár               

Tovább >>

Gyermekprogramok pecsétgyűjtőjátékkal a X. Helyi Termék Ünnep-Hungarikum Fesztiválon 2019.május 10-12

A háromnapos rendezvény bőségesen kínál programokat a gyermekek számára. Egész nap érdekes, izgalmas játékok, elfoglaltságok várják a gyermekeket.

 

Szombaton 11:15 Vasvarjú Zenekar gyermekkoncert, szombaton 12:15 és vasárnap 12:45 Furfangos Paraván bábműsorokkal, vasárnap 12:00 Szecsődi Udvarház vidám gyermekdalokkal kedveskedik a gyermekeknek.

 

Vasárnap 15:30 Leskowsky Hangszergyűjtemény hangszerbemutató foglalkozásán a magyar népi hangszerek és távoli rokonai világába ad bepillantást. Egy igazi családi program során a legkülönlegesebb hangszerek kerülnek szórakoztató módon megszólaltatásra, ahol a közönség tagjai is aktív szereplői a humorral átszőtt műsornak.

Közkívánatra az idén is lesz pecsétgyűjtő játék. Aki a megadott állomásokon összesen 6 db pecsétet gyűjt, annak egy hungarikum mézeskalács lesz az ajándéka.

 A rendezvény 3 napja alatt naponta 10:00 és 17:00 között ingyenesen lehet megtekinteni az „Egyedi, különleges és minőségi…” Helyi Értékek Tára a Kecskeméti Katona József Múzeumban című időszaki kiállítást a Cifrapalota első emeletén, valamint szombat 10:00 és 17:00 között a Szórakaténusz Játékmúzeum kiállítását annak, aki a pecsétgyűjtő füzettel érkezik.

További pecsétgyűjtő állomások:

-Népek játékai

-Színesző

-Fajátékok

-Mézeskalács díszítés

-Cifrapalota hungarikum kiállítás megtekintése

-Szórakaténusz Játékmúzeum kiállítás megtekintése

-Hungarikum kvíz

-Kovácsműhely megtekintése

-Állatsimogató

-Hungarikum játszóház 

-A NMI Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Igazgatósága  

                                        Hungarikum kiállítással és játszóházzal várja az érdeklődőket a

                                        helyszínen.

-Hungarikum kvíz  - A felnőtteknek izgalmas fejtörő kvízt ajánlanak a szervezők. A

                                 Hungarikum Kvíz játék főnyereménye lesz egy családi hétvége 4 főre

                                 a Gedeon Tanyán Jakabszálláson.

Tovább >>

Gasztrobemutatók és kóstolók a X. Helyi Termék Ünnep- Hungarikum Fesztiválon

Milyen Hungarikumokkal találkozhatnak a gasztronómiában? Megkóstolhatják az Erős Pistát, a Piros Aranyat, a tiszai és bajai halászlevet, a magyar gulyáslevest, a debreceni páros kolbászt, a csabai kolbászt, a hízott libából előállított, valamint a magyar szürke szarvasmarha termékeket, a Gundel palacsintát, a kürtőskalácsot, az akácmézet, valamint fogyaszthatnak pálinkát, fröccsöt, Törley pezsgőt, Unicumot, Egri Bikavért és Tokaji Aszút.

Minden nap kóstolással egybekötött látványfőzéseket rendezünk.

 

Pénteken 18 órakor Rimóczi László grillázsmester tart bemutatót, és kóstolót.

 Az érdeklődők a ballószögiek kemencében sült kenyérlángosát és buktáit is megkóstolhatják.

 

Mivel várja a Gasztroszombat a vendégeket?

 A TOP-6.9.2-16-KE1-2017-00001 számú pályázat támogatásával „Gasztroszombat” a helyi ízek jegyében” című rendezvény gazdagítja a programsorozatot május 11-én, szombaton.

 

Szombaton 10:00-14:00 között Németh József Venesz-díjas séf mutatja meg, hogyan készül a pásztortarhonya gazdagon, melyet meg is lehet majd kóstolni.

 

A hungarikum ételek mellett idén olyan különlegességeket is megkóstolhatnak, mint például a vízibivaly pacalpörkölt (szombaton 10:00-14:00). A kerekdombi Termáldomb Kft.  pedig három napig tiszai és bajai halászlével várja a vendégeket.

 

Szombaton 18 órakor Varga  Károly Séf dedikálással egybekötött könyvbemutatója, majd utána zöldség- és gyümölcsfaragás bemutatója.

 

Varga Károly :  Olimpiai és világbajnok mesterszakács, a Szakácsok világszövetségének  örökös tiszteletbeli tagjai közé választotta, melyből 99 fő lehet egyszerre az egész világon. Ők azok, akik nem csak hazájukért, de a világ gasztronómiájáért is tettek, tesznek, fogadva királyokat, királynőket, magas rangú diplomáciai személyeket és híres embereket.

Könyve:

Kreatív szakácsművészet 1. rész: Zöldségfaragás –  Kreatív szakácsművészet 2. rész: Gyümölcsfaragás

 

Vasárnap 10:00 – 12:00 között Kovács Attila, a lajosmizsei Tanyacsárda főséfje bográcsban rotyogtatja a birkahúsból készült palóclevest.

Tovább >>

Programjaink

Partnereink

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Íratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről...

CSATLAKOZZ HOZZÁNK!