2024. április 28. vasárnap, Valéria

„Így főzzük mi a lekvárt a kajszi hazájában”-Lekvárkonferencia

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület évről évre növekvő sikerrel rendezi meg az Aranyhomok Térségi Lekvárversenyt a Hírös Hét programjaihoz kapcsolódva. Az óriási érdeklődést látva a szakértő zsűri és a szervezők idén érdemesnek tartották, hogy a hagyományos konzerválási módot a befőzési szezon előtt népszerűsítsék, szakértők bevonásával hozzájáruljanak a háziasszonyok sikeréhez.
Az ötlethez kapcsolódva első alkalommal rendezzünk meg 2017. május 13–án 11 órától a Lekvárkonferenciát, „Így főzzük mi a lekvárt a kajszi hazájában” címmel a Hírös Város Turisztikai Központban (régi Városi Mozi épülete)
Lekvárkonferencia célja a gyümölcsök befőzésének népszerűsítése, a lakosság motiválása, gyakorlati tanácsadás.
A konferencia témái:

A gyümölcsök betegségeinek, kártevőinek hatása a minőségi befőtt, lekvár, ivólékészítésre. (Előadó: Kujáni Lászlóné Cser Olga EU Innovációs Díj tulajdonosa, a 2014 Év Agrárembere.)

Hogyan dolgozzuk fel kertünk termékeit? (Előadó: Daragó Dénes élelmiszer technológus)

Gyakorlati tanácsok a lekvár főzéshez (Előadó: Balogh Diána, a 2016. évi II. Aranyhomok Térségi Lekvárverseny I. helyezettje)
Az érdeklődők gyakorlatban is megtekinthetik, hogyan is készül a lekvár, hiszen a VI. Helyi Termék Ünnephez kapcsolódóan a főtéren lekvárfőzés bemutatót is tartanak a szakemberek 13 órától.

Meghívó részletes programokkal - LETÖLTÉS (pdf)

Tovább >>

VI. Helyi Termék Ünnep 2017.05.12-14

Sokszínű hagyományőrző programok várják május második hétvégéjén az érdeklődőket a VI. Helyi Termék Ünnepen, amely az év első nagyszabású fesztiválja lesz a Kecskemét főterén.

Hatodik alkalommal, 2017. május 12-14 között rendezi meg Kecskemét főterén az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület a tavaszi Helyi Termék Ünnepet. A háromnapos rendezvény bőségesen kínál minden korosztály számára programokat. Néptánc együttesek, tánccsoportok, citerazenekarok, népi játékok, népi kismesterségek bemutatója, állatsimogató garantálja minden korosztály részére a kellemes időtöltést.
Már az első napon kiváló előadók lépnek fel a nagyszínpadon: a kiskőrösi Csicsergők Néptáncegyüttes, az Univer Tánczos Péter Népzenei Egyesület, a nagyon kedvelt Ballószögi Csillagvár Művészeti Alapítvány, akik nem csak műsort adnak, de táncházba is bevonják a nézelődőket.
Szombaton kora délelőtt a 125 éves Helvécia jubileumi kerékpáros felvonulása visz életet a főtérre. Szomszéd településünk – egyesületünk tagja – 125 főből álló apraja-nagyja érkezik biciklivel 9 óra után a Városháza elé, majd 10 órától a Madzag Bábegyüttes interaktív előadásán pihenhetik ki fáradalmait az érdeklődőkkel együtt. Az egész nap tartó kulturális műsorok között fellép többek között a kiváló Szentkirályi Tánccsoport, a népszerű Tűzön-Vízen Át Egyesület. Este 19 órakor a 35 éves Hegedűs Együttes ünnepli kerek évfordulóját a nagyszínpadon barátaival, a zenészek között Csík János és több egykori zenésztárs is fellép. Különlegessége az estnek, hogy először szerepel egy színpadon a város mind az 5 néptáncegyüttese!
A vasárnap is sok színes programot ígér. Az országos hírű Nagy Tisza néptáncsoport teremti meg a jó hangulatot elsőnek. Fellép a Kecskeméti ütHősök, a Kecskeméti Zenészegylet, és aki nem fárad el egész nap, az ki is próbálhatja tánctudását este ötkor az Uzsgyi zenekar táncházán. A három napot Fejős Jenő nótaénekes műsora zárja este hat órakor.
Állandó programokról is gondoskodunk. Az Aranyhomok Portéka Tanyai Termék és Kézműves Vásár minőségi ajándék- és élelmiszerkínálattal várja vásárlóit. A vendégek ellátásáról a Kurjantó csárda, a Kecskeméti Sörmanufaktúra és a Fáklyás Pince gondoskodik.
Íjászat, lovaskocsizás, huszártábor, népi és ügyességi gyermekjátékok, gokartozás, krétarajzverseny, pecsétgyűjtő játék, kóstolók, finomságok sora kínál egész nap elfoglaltságot a látogatóknak, akiknek egy jurtában mutatkozik be a „Falvak éjszakája” program is Kunszállás, Fülöpjakab, Jakabszállás települések összefogásával.
Külön standon ismerkedhetünk meg Bugacpusztaháza, Helvécia, Fülöpháza, valamint Kiskőrös és Baja településekkel.

A programokkal, vásárral minden nap délelőtt 10 órától 20 óráig várjuk kedves vendégeinket!

Információ, részletek:
  www.helyitermekunnep.aranyhomok.hu,
  www.facebook.com/akegyesulet,
  info@aranyhomok.hu,

Tovább >>

A legszebb konyhakertek Kecskemét 2017

Szemereyné Pataki Klaudia Elnök Asszony, az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület képviseletében -
csatlakozva Kovács Szilvia ötletgazda, Karcag város alpolgármestere által létrehozott  „A legszebb konyhakertek” - Magyarország legszebb konyhakertjei országos  programhoz - meghirdeti a helyi „A legszebb konyhakertek” - Kecskemét programot/versenyt

A program célja:
A lakosság ösztönzése arra, hogy saját, rokonai, vagy barátai udvarán, kertjében alakítson ki konyhakertet, gondozza azt, termesszen benne maga és családja számára minél több konyhakerti zöldséget, gyümölcsöt.

Jelentkezési határidő:
2017. május 20.

Jelentkezés módja:
A Jelentkezési lap kitöltése és leadása, vagy online: www.alegszebbkonyhakertek.hu

Jelentkezési lap kérhető és leadható:
-    Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal portáján
(6000 Kecskemét, Kossuth tér 1 .)

-    Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület Irodájában
(6000 Kecskemét, Csányi krt. 14 II/205. (munkanapokon 7:30 - 16:30 óráig)

Teljes körű tájékoztatást ad:
Hamzáné Lakó Judit Egyesületi titkár, programvezető a 76/504-780-as telefonszámon vagy a szekeres.andrea@aranyhomok.hu e-mail címen.

Jelentkezési lap letölthető:
www.aranyhomok.hu/legszebbkonyhakertek honlapról, közvetlenül INNEN

Jelentkezhet: a balkon, kert, udvar, telek, földterület tulajdonosa, vagy annak megművelője.

Eredményhirdetés: 83. Hírös Hét Fesztivál XX. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállításon, Kecskemét főterén 2017. augusztus 19-27.

Várjuk minden zöldség/gyümölcs termesztő kertművelő jelentkezését!

Kecskemét, 2017. március 09.

Szemereyné Pataki Klaudia
elnök

---

Tovább >>

Térségi versmondó verseny felhívás

Térségi versmondó verseny
A család nemzetközi napjához kapcsolódóan

"A család az egyetlen olyan horgony, amely megtart a hullámzó tengeren."

(Karen Hawkins)

 

          A Katona József Színház, a Hírös Város Turisztikai Központ és az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület TÉRSÉGI VERSMONDÓ VERSENYT hirdet a család nemzetközi napjához kapcsolódóan (május 15.), amelyre négy korcsoportban lehet jelentkezni:    

7-10 éves korig, 11-13 évesig, 14-18 éves korig és 19 évtől a felnőtt korosztály számára.

            A verseny időpontja: 2017. május 20. 10:30

            Helyszíne:                  Hírös Városi Turisztikai Központ (régi Városi Mozi),                                                                 Kecskemét, Rákóczi út 15.

            Témája:                     A család, mint a béke és a szeretet forrása, családi kapcsolatok,                                                  kötelékek.

Részvételi feltételek:

A jelentkezőknek egy szabadon választott verssel lehet jelentkezni a térségi települések oktatási intézményeiből, amelynek listáját a mellékletben olvashatják. A felnőtt korosztályból Kecskemétről is várjuk a jelentkezőket.

A szabadon választható vers a magyar- vagy világirodalom olyan alkotása lehet, amely a családról, szeretetről szól. Felhívjuk szíves figyelmüket a kortárs költők műveire is.

A zsűri elnöke: Sirkó László, Bács-Kiskun Megyei Príma Díjjal és Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett színművész.

A zsűri tagjai: Buda Ferenc Kossuth-díjas költő, a Nemzet Művésze, Sárosiné Orbán Edit, a Katona József Gimnázium és Számítástechnikai Szakközépiskola drámapedagógusa és Koleszár Márta, a Katona József Könyvtár Gyermekvilág részlegének vezetője.

A kategóriánkénti első három helyezett jutalma értékes könyvutalvány és oklevél.

Jelentkezéssel kapcsolatos tudnivalók:

A belépés és a jelentkezés ingyenes. A versenyre jelentkezni lehet a következő címen a mellékelt jelentkezési lap eljuttatásával: rendezveny@hiroskozpont.hu Információ: 76/501-176.
Jelentkezési határidő: 2017. május 5. péntek

Együttműködő partner: Toll és Ecset Alapítvány

Szeretettel várunk minden kultúra iránt érdeklődő jelentkezőt!

Tovább >>

Több mint száz versenymű az aszfaltkréta rajzversenyen

Csodálatos aszfaltkréta képek készültek 2017. április 15-én a Rákóczi úti sétányon.

A Hírös Város Turisztikai Központ és az Aranyhomok Egyesület szervezésében létrejött "Húsvétoló a régi Városi Mozinál" elnevezésű rendezvény népszerű színfoltja volt ez a verseny. Minden versenyzőnek jár egy nagy gratuláció, hiszen csodás művek készültek.

3 korcsoportban hirdettük meg a versenyt:

  1. korcsoport: 7 éves korig,
  2. korcsoport: 8-10 évesek
  3. korcsoport: 11- 18 évesek
Tovább >>

Részt vettünk a Tourex Idegenforgalmi Szakkiállításon és Vásáron

2017.február 24-25-én megrendezésre került a Tourex Idegenforgalmi Szakkiállítás és Vásár.
Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület is részt vett ezen az egyedülálló turisztikai szemlén a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központban.
A kiállítást dr. Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere nyitotta meg.
Az Aranyhomok Egyesület saját standján térségi turisztikai szolgáltatók mutatkozhattak be: a ladánybenei Inczédi Tanya, a Bugacpuszta Kft. és a Cinege Vendégház Bugacról, a Barack Thermal Hotel & Spa, a Z-Pax Vendégház Tiszakécskéről, a Tanyacsárda Lajosmizséről, a kecskeméti Four Points by Sheraton Hotel, a Granada Konferencia Wellness és Sport Hotel, valamint Kerekegyházáról a Varga Tanya, a Kunsági Major, a Magyar Értékek Háza, a Kerek Esztendő Mesepark és a Beretvás Borház.
Standunkon a vendégek megismerkedhettek éves programajánlatunkkal, valamint az Aranyhomok Portéka ajándékkínáló szolgáltatásunkkal.
A rendezvény kiállítói között az ország több pontjáról érkező turisztikai egyesületek is megjelentek, szállodák és utazási irodák kínálata között lehet válogatni, és helyet kapott a Kiskunsági Nemzeti Park és a Kefag Zrt is.

www.aranyhomok-porteka.hu/

www.haztajitazasztalra.hu

www.facebook.com/akegyesulet

www.facebook.com/HaztajitAzAsztalra

 

Tovább >>

Szilveszteri gazdaebéd az Aranyhomok Hotelben

Harmadik alkalommal szervezett az Aranyhomok Egyesület gazdaebédet az Aranyhomok Hotel felkérésére szilveszter napján a szálloda Széchenyi termében.

A svédasztalos ebéden a szálló vendégei ízelítőt kaptak a térség gazdáinak termékeiből, és kézművesek portékáiból is vásárolhattak ajándéktárgyakat.

Tovább >>

Évértéklés 2016. - Tavaly is népszerűek voltak rendezvényeink

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület eredményes évet zárt, mivel a jelentős helyi és térségi összefogással megszervezett fesztiváljaink hiánypótló, sokoldalú, hagyományőrző események voltak.

A tavaszi és az őszi Helyi Termék Ünnepek rendezésével célunk a helyi termékek, értékek bemutatása, a fogyasztók, látogatók figyelmének felhívása a térségben előállított, biztonságos, minőségi, fogyasztóvédelmi szempontból is megfelelő és egyedi termékekre. A nagyszabású, de mégis családias hangulatú események számos hagyományőrző és kulturális programot kínáltak kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Tovább >>

FŐTÉRI ADOMÁNYGYŰJTŐ FORRALTBOROZÁS

2016. december 17.

Tovább >>

KARÁCSONYI KAVALKÁD

Termelői vásár 2016. december 17. Arany János Általános Iskola

Tovább >>

Programjaink

Partnereink

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Íratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről...

CSATLAKOZZ HOZZÁNK!