Főzőverseny a III. Tojásfesztiválon
Nemzetközi FŐZŐ VERSENY KIÍRÁS
tojásos ételek készítésére
Tojásfesztivál - Országos Tojás Sokadalom
Kecskemét - főtér
2017. június 9-11. péntek - szombat - vasárnap
Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület, a Baromfi Termék Tanács, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége és a Hírös Tojás
Tojásfesztivált - Országos Tojás Sokadalmat szervez 2017. június 9-11-ére Kecskemét főterére.
Fő támogatók:
Tojásszövetség, Kecskemét Megyei Jogú Város, Miniszterelnökség, Hírös Tojás,
Szakmai támogató: Szabadtűzi Lovagrend
A rendezvény fővédnökei:
Szemereyné Pataki Klaudia, Polgármester, Kecskemét Megyei Jogú Város
Kis Miklós Zsolt, agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár, Miniszterelnökség
Dr. Csorbai Attila, elnök, Baromfi Termék Tanács
Végh László, elnök, Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége
A Főzőverseny célja:
-A tojással, mint fő alapanyaggal készült ételek készítésével, s a hagyományos ízekben nagyanyáink receptjei alapján készült ételek segítségével a tojásnak, mint egészséges és nélkülözhetetlen tápláléknak a népszerűsítése.
-A mindennapok tojásételeinek és a különleges kulináris élményeket nyújtó ételcsodáknak az elkészítése hagyományosan vagy újragondolva, a modern gasztronómia lehetőségeit kiaknázva.
-A tojással, mint fő alapanyaggal készült ételek elkészítésén keresztül, a tojás változatos felhasználási lehetőségeinek a bemutatása.
-A csapatok-versenyzők kb. 10-12 m2 szabad téri versenyfelületet kapnak, melyet a rendezőség jelöl ki. A helyek érkezési sorrendben foglalhatók el.
-Előzetesen leadott igény esetén a csapatok átvételi elismervény mellett egy sörasztal garnitúrát (1 asztal, 2 pad), valamint nyílt tűzhöz megfelelő alátétet kapnak. Ezt meghaladó eszközszükségletről a csapatoknak kell gondoskodni. Az elektromos áram szükségletet a jelentkezési lapon kérjük megadni. A központi elosztó szekrényekből való áramvételezés saját hosszabbítóval történik (kérjük hozzanak bőven). Vízvételi lehetőség lesz a helyszínen.
Az ételek elkészítési lehetőségei:
-Nyílt, természetes tűzön, (tűztálca használata kötelező!)
-PB-gázüzemű főzőberendezés használatával (nyomáscsökkentő használata kötelező!)
-Villany üzemeltetésű eszköz használatával (áramvételi lehetőséget biztosítunk).
A főzéshez bármilyen főzőeszköz (bogrács, grillberendezés, tárcsa, stb.) használható!
A versenyzőknek, csapatoknak lehetőség nyílik bemutatkozásra szóban, illetve a főzőhelyen kihelyezett tájékoztató anyagok segítségével. Kérjük éljenek a lehetőséggel, mutatkozzanak be a fesztivál közönségének és egymásnak.
Egy csapat kategóriánként több ételt is készíthet. Díjazásban egy csapatként legfeljebb 4 főt vesz figyelembe a rendezőség (érmek darabszáma).
A főzőverseny kezdete: június 11-e vasárnap 9:00 óra
Nevezés: díjtalan, a nevezési lap kitöltésével és előzetes benyújtásával.
Díjazás: neves szakmai zsűri bírálata alapján, melyet a Szabadtűzi Lovagrend állít ki.
Zsűrizés: 12:00 – 13:30
A zsűri tagjai a nemzetközileg elfogadott zsűrizési szempontok alapján értékelik az ételeket. A zsűritagok egyenként pontozzák-értékelik az ételeket, majd az általuk adott pontszámok összesítésével határozzák meg az adott étel helyezését. Az abszolút fődíj (vándordíj) az
előételek - főételek, illetve a desszertek - utóételek kategóriákban az adott csapat által kapott két legjobb helyezési szám alapján kerül megállapításra.
Eredményhirdetés és ünnepélyes díjkiosztó: 15:00 (nagyszínpad)
F O N T O S !
A főzőversenyt kedvezőtlen időjárás esetén is megtartjuk! Ebben az esetben a csapatok maguk gondoskodnak eső és szél elleni kellő védelemről.
A helyszín elfoglalása, berendezése reggel 8 órától biztosított. Érdeklődni a szervezőknél a helyszínen, a főtér közepi Hírös Forrás szökőkútnál lehet.
Jelentkezési határidő: 2017. június 5. A szervezők az első 24 beérkezett nevezést garantáltan elfogadják.
Jelentkezés: fozoverseny@hirostojas.hu