2024. május 15. szerda, Zsófia

A Város Bora az Őszi Helyi Termék Ünnepen

Városunk közel négy évtizede rendezi meg a Kecskemét Város és Környéke Termelői Borversenyt.  A szervezésben, a hely és a szakemberek biztosításában a Katonatelepi Kutató Állomása (NAIK SZBKI), valamint a Mathiász János Borrend nyújt segítséget.

Kecskemét kulináris arculatának kialakítása, valamint városunk bormarketingjének fejleszté-se során merült fel az igény, hogy minden évben kerüljön kiválasztásra egy olyan bor, amely megfelelően bemutatja Kecskemét szőlőtermesztését, szőlőnemesítését, borászatát a városi marketing, a hazai és nemzetközi kapcsolatok építése érdekében.

A Mathiász János Borrend 2007. évben - Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármestere, Dr. Zombor Gábor felkérésére dolgozta ki javaslatát a Kecskemét Megyei Jogú Város Bora cím létesítésére és a bor kiválasztására. A javaslatot elfogadva a Kecskemét Megyei Jogú Város Közgyűlése létrehozta a Kecskemét Város Bora címet, amelyet egy évre adományoz.

A Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzat által ki írt Város Bora címre 2008 óta lehet pályázni. A megvalósításáért a Mathiász János Borrend a felelős.

Cím viselői:

2008-ban Dimenzió Borászat Kft. – Kövidinka bora

2009-ben Varga Birtok Kft. – Rajnai rizling bora

2010-ben Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet – Kövidinka bora

2011-ben Keresztes József - Hetényi József – Kadarka bora

2012-ben Varga Birtok Kft. - Rajnai rizling bora

2013-ban Dimenzió Borászat Kft. – Fehér cuvée bora

2014-ben Dimenzió Borászat Kft. – Rajnai rizling bora

                Keresztes József - Hetényi József – Kadarka bora

2015-ben Polyák borászat – Ottonel muskotály borral

2016-ban Polyák borászat – Királyleányka borral

2017-ben DAMAX Kft. – Cserszegi fűszeres/Kövidinka cuvée bor

 

A Kecskemét Város Bora cím elnyerésére a Kunsági borvidék termelői részére kiírt Kecs-kemét Város és Környéke Termelői Borverseny keretein belül lehet nevezni. A nevezés feltétele a borversenyen való részvétel és ott kiváló, illetve jó helyezés elérése.

A város borára elsősorban Arany Sárfehér, Cserszegi fűszeres, Ezerjó, Kövidinka, Rajnai rizling, illetve  ezen fajták dominanciájával készült cuvée, majd később Kadarka és Kék-frankos fajtáknak a jövedéki és a bortörvény betartásával készült borral (hegyközségi igazo-lás, stb.) lehet nevezni.

A Termelői Borverseny eredményeinek és Kecskemét Város Bora elismerő cím nyertesének kihirdetésére ünnepélyes keretek között – május hónapban - a Városházán kerül sor.

Kecskemét Város Önkormányzata meghatározott mennyiségű lepalackozott, egyedi cím-kével ellátott tételt vásárol a termelőtől, továbbá a termelő részére saját használatra „Kecskemét Város Bora ” cím embléma (jelzés) kerül átadásra, melyet a nyertes bor forgalmazá-sához egy évig használhat fel.

A Mathiász János Borrend 2004 óta a nyári városi rendezvényen – ingyenes kóstolással egybekötve – bemutatja a borversenyen díjnyertes homoki borokat és - a megtisztelő cím kiírása óta – a nyertes Kecskemét Város Borát.

Az Őszi Helyi Termék Ünnepen, szeptember 30-án a Város bora cím bemutatását Kolozsi R. Gyula, Mathiász János Borrend alelnöke,  ceremóniamestere tartja 17 órakor a nagyszínpadon.

A Helyi Termék Ünnepen valamennyi Város Bora címet elnyert borászat bemutatkozik, a Dimenzió Borászat Kft. és Keresztes József - Hetényi József személyesen mutatja be díjazott borukat és vásárolni is lehet, míg a Polyák borászat borait kóstolni lehet.

Tovább >>

Őszi Helyi Termék Ünnep Meghívó

 

  

Tovább >>

Őszi Helyi Termék Ünnep részletes programjai

 

PROGRAMKÍNÁLAT:

10:00 Megnyitó: Kunság Táncegyüttes és Hírös Néptánctanoda műsora, kísér Tormási Elek és barátai

Az eseményt megnyitja

Dr. Szeberényi Gyula Tamás KMJV alpolgármestere.             

 

Köszöntőt tart: Dr. Kelemen Márk, a 160 éves Kerekegyháza Város polgármestere, az Aranyhomok Egyesület elnökhelyettese.

A Kecskeméti Tanyai Termék Piac 4. évfordulóját köszönti és Vándorserleget adományoz: Domján Gergely,a NAK Bács-Kiskun Megyei Szervezete elnöke.

   Kecskeméti Mozaikok – Örömfestés megnyitója: Weninger Endréné, a Montázsmagazin tulajdonos-szerkesztő köszöntője, Ádám Blanka műsora, Dunszt István grafikus-festőművész megnyitója.

11:00 Aranyhomok Egészségnap toborzó

11:15 Helvéciai néptánccsoport

11:20 Csernák Emese mesemondó

 

11:35 Tavaszi Szél Népdalkör

14:00 Naplemente Népdalkör

14:15 Árpád Fejedelem Nyugdíjas Klub

      15:00 Kecskeméti Mozaikok - Örömfestés záróeseménye: közreműködik: Gyöngyösi Szabó Katalin, Kökény Éva és Szeli Sára, köszöntőt mond: Mák Kornél KMJV alpolgármester, Ohio Együttes műsora.

16:00 Zönge Zenekar és tanítványai

       16:15 Mikropódium Családi Bábszínház: Boldog Mese előadása (nem színpadi műsor)

16:30 Grapevine Tánccsoport

             17:00 „Kecskemét Város Bora” cím bemutatása Kolozsi Gyula, a Mathiász János Borrend alelnökének előadása

17:30 Tiszaalpári Bársony Mihály Néptánccsoport

19:00 Bor La Bor együttes és Dockers Party Zenekar

A program változás jogát fenntartjuk! A programokon a részvétel ingyenes!

 

Tovább >>

Őszi Helyi Termék Ünnep

Őszi Helyi Termék Ünnep 2017

Aranyhomok EGÉSZSÉGNAP

A „Védőháló a Kecskemét és kistérsége családjaiért” című projekt megvalósításához kapcsolódóan az egészséges életmódra nevelés jegyében Aranyhomok egészségnapot szervezünk ingyenes szűrővizsgálatokkal, tanácsadásokkal, felmérésekkel az Őszi Helyi Termék Ünnepen, szeptember 30-án Kecskemét főterén.

Elcsépelt vagy sem az “EGÉSZSÉG”-ről beszélni? - Egy 2015-ös vizsgálat szerint hazánkban a férfiak már 72%-a volt túlsúlyos vagy elhízott, a nőknél pedig 64 ez az arány.

Az elhízás nem esztétikai probléma, hiszen népegészségügyi jelentősége és társadalmi terhei napjainkban már a dohányzáséval vetekszenek. A 40. életévben fennálló elhízás akár 6-7 évvel is csökkentheti a várható élettartamot, a túlsúly és az elhízás a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában is jelentős szerepet játszik". A 15 évnél idősebb magyar lakosságnak a 30 százaléka elhízott az OECD tanulmánya szerint.

Mivel az elhízás összetett és sok tényezőre visszavezethető probléma, csak úgy lehet kezelni, ha az érintettek egyesítik erőiket és együtt keresik a megoldási lehetőségeket. A Nemzetközi Édesítőszer Szövetség (International Sweeteners Association - ISA) a május 20-ai Európai Elhízás Nap támogatása érdekében csatlakozott a Francia Obezitológiai Szövetséghez (Collectif National des Associations d’Obèses - CNAO).

Az „EGÉSZSÉG” témájában a testsúly csak egy tényező, de az is biztos, hogy nagyon fontos! Épp ezért tervezünk Dietetikus tanácsadást a tervezett rendezvényünkre!

Miért lesz Íriszdiagnosztika? Az íriszdiagnosztika célja: a betegségek gyors, pontos feltárása, a szervezet összefüggéseinek vizsgálata, holisztikus szemléletben. Előnyei:  Az íriszdiagnosztikai vizsgálat teljesen fájdalommentes! Alkalmas a rejtett betegségek felfedezésére a testi tünetek megjelenése előtt. Egészségmegőrző szerepe kiemelkedő.

A gyógyulás akkor kezdődik, amikor szembesülünk a problémával, betegséggel.

Miért lesz biorezonanciás vizsgálat? Mert a biorezonancia készülék megmutatja, melyek az eltérések az egészséges állapottól és miket lehet korrigálni. Az eredmények alapján feltárulhat a tünetek kialakulásának háttere. Szakember értékeli ki a tesztek eredményeit és ezután javaslatokkal látják el.

Miért lesz masszőr a rendezvényen? Mert a mozgás, testünk fittségi állapota hasonlóan fontos az egyén egészségi állapotában, mint a táplálkozás!

Mérni fogjuk a testzsír és a testtömeg arányát és a vérnyomást is!

Tovább >>

Felejthetetlen élményekkel gazdagodtak a térség gyermekei az első Aranyhomok Életmód Táborban!

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési egyesület első alkalommal rendezte meg a „Védőháló a Kecskemét és kistérsége családjaiért” nevű EFOP-1.2.1-15 azonosítószámú pályázat támogatásával, Aranyhomok Életmód Táborát, 100 gyermek részvételével, 12 kistérségi településről érkeztek a gyerekek:

Bugac, Helvécia, Lajosmizse, Nyárlőrinc, Fülöpjakab, Fülöpháza, Tiszaalpár, Kecskemét, Kerekegyháza, Jakabszállás, Kunbaracs, Tiszaug.

A táborban hét animátor gondoskodott a gyerekek vidám nyaralásáról, egészségügyi biztonságáról a nap 24 órájában. A pedagógusok, segítők szintén kistérségi településekről érkeztek: Kecskemétről, Lajosmizsétől Tiszaugról, Fülöpjakabról.

Nagy örömmel és lelkesedéssel készültünk a táborra. Sok izgalom és nagy várakozás előzte meg a tábori előkészületeket, arra törekedtünk, hogy mindenki számára felejthetetlen, izgalmas és élményekkel teli legyen a táborban eltöltött idő.

A részvétel minden gyermek számára ingyenes volt. A tábor helyszínét a Kecskeméti Református Kollégium, a napi négyszeri étkezést a Kollégium Konviktusa biztosította.

Az öt napos együttlét célja, olyan nyári táborozási lehetőség megteremtése volt a kistérségben élő fiatalok részére, amely erősíti bennük a helyi identitást, emellett olyan életmód és tevékenységek megismertetése, melyek testi, lelki és szellemi gazdagodásukat és egyéni képességeik fejlesztését szolgálják. A változatos és játékos programokat színesítette, hogy mindezt kooperatív módon, települések szerinti csoportbontásban tevékenykedve tehették meg a táborlakók.

Tovább >>

Térségi Összetartozás Napja Kecskeméten

Színes forgataggá vált szombat délelőtt a Kálvin tér az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület 20. éves jubileuma alkalmából megrendezett Térségi Összetartozás Napján - tudósított a hiros.hu

Tovább >>

Sajtócikk a Kecskeméti Lapokban a Kiállításunkról

XVIII. Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Fórum

 

Augusztus 22-én került megrendezésre a XVIII. Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Fórum a kecskeméti Városháza Dísztermében, amelynek fő témája: "A 2014-2020-as Európai Uniós tervezési időszak gazdákat érintő kérdései" volt.


Az esemény fővédnöke Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár volt, a levezető elnöke Basky András, Lajosmizse Város polgármestere, az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület elnökhelyettese.


Domján Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Szervezete elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd Kis Miklós Zsolt, agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Vidékfejlesztési Program pályázatairól adott tájékoztatást a jelenlévőknek. A mezőgazdaság aktualitásairól Szépe Ferenc, Földművelésügyi Minisztérium Mezőgazdasági Főosztályának főosztályvezetője beszélt, a gabonapiac aktuális helyzetéről. Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnökhelyettese. A szünet után a 20 éves Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás történetéről és jelentőségeiről Hamzáné Lakó Judit, az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület titkára tartott előadást. Őt a levezető elnök, Basky András polgármester mutatta be városát, Lajosmizse Város fejlesztése az Európai Unió pályázatainak tükrében címmel.


A jelenlévőket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Szervezete „Gazdaebéddel” és borkóstolóval várta a Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás helyszínén, a Hírös Forrás szökőkútnál.

A fórumon elhangzott előadások letölthetők pdf formátumban a következő oldalon.

Tovább >>

Programjaink

Partnereink

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Íratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről...

CSATLAKOZZ HOZZÁNK!