2024. március 29. péntek, Auguszta

Emlékséta, Kormorán ONLINE koncert és kisfilm készült a Nemzeti Összetartozás Napja tiszteletére

TRIANON 101 - KECSKEMÉT ONLINE EMLÉKSÉTA - ELÉRHETŐ ITT

KORMORÁN KONCERT - ELÉRHETŐ ITT

2021. június 4-én a trianoni békeszerződés százegyedik évfordulójára emlékezett a város. Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával - 1920. június 4-én aláírt békediktátum alkalmából - a Kormorán Zenekar másfél órás koncertjével és egy emléksétával készült.  

Az évforduló apropójából az Egyesület Trianon 101 - Kecskemét elnevezéssel olyan kulturális megemlékezést szervezett, amely a Kárpát-medencei magyar nemzeti összetartozás fontosságára hívta fel a figyelmet és az elszakított nemzettársainknak azt üzente, hogy nincsenek egyedül.

Tovább >>

Trianon 101 – Kecskemét (2021. június 4.)

A történelmi Magyarország területét szétdaraboló és a magyar nemzet harmadát idegen államok fennhatósága alá szorító, 1920. június 4-én aláírt békediktátum 101. évfordulójára emlékezünk. Az évforduló alkalmából az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület Trianon 101 - Kecskemét elnevezéssel olyan kulturális megemlékezést szervez, amely a Kárpát-medencei magyar nemzeti összetartozás fontosságára hívja fel a figyelmet és az elszakított nemzettársainknak azt üzeni, hogy nincsenek egyedül, egyek vagyunk, sorsközösségben élünk.

 

 

2021. június 4-én 17:00 órakor városi megemlékezésre, koszorúzásra kerül sor Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatának szervezésében a Városháza Lestár tér felőli oldalán lévő Országzászlónál.

Ezt követően, erről a helyszínről 17:30 órakor az Aranyhomok Egyesület Trianon 101 - Kecskemét Emléksétára invitálja a lakosságot.  A Székelyné Kőrösi Ilona történész, főmuzeológus által összeállított és vezetett kulturális eseményen a résztvevők Kecskemét főterén a békediktátum helyi emlékeit őrző helyszíneket járják végig.

 

A séta ezzel egyidejűleg indul a Kecskemét és Térsége Turisztikai Mobilapplikációban is, Trianon 101 - Kecskemét Online Emlékséta címen. Az applikáció bemutatja a kecskeméti helyszíneket, ahol a Trianonnal kapcsolatos események történtek, illetve megjeleníti, felidézi az akkori emberek szolidaritását, együttérzését. A szövegek és versek a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház színművészei tolmácsolásában hallhatóak. Letölthető iOS és Android platformon, illetve elérhető lesz korlátlan ideig a www.trianonkecskemet.aranyhomok.hu weboldalon is.

A napot a Kormorán Zenekar ONLINE koncertje koronázza meg. A koncert premierjére  2021. június 4-én pénteken 19:00 órakor kerül sor az Aranyhomok Egyesület YouTube csatornáján, a következő linken:

https://www.youtube.com/channel/UCXrCCuY3BU_q05WhB37qc5A/featured

Kísérjék figyelemmel a csatornát, iratkozzanak fel rá, hogy kapjanak értesítést a koncert közvetlen elérhetőségéről!

A Koltay Gergely által alapított zenekar fennállása óta több mint száznegyven zenealbumot publikált Magyarországon és külföldön. A zenekar nevéhez köthető a folk és rock műfaj ötvözése, illetve színpadra álmodták a népzene hangszerparkját és a rockzene instrumentumait. A másfél órás koncerten hallhatók lesznek részletek a Trianon című zenés történelmi rockoperából is.

Az esemény felvételére 2021. május 21-én 19:00 órakor a Hírös Város Turisztikai Központban került sor a sajtó bevonásával, az erről szóló tudósításokat megtekinthetik a facebook.com/akegyesulet oldalon.

A sétát és a koncertet az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával ingyenesen bocsájtjuk a Tisztelt Emlékező Közönség rendelkezésére, így tesszük elérhetővé minden kedves honfitársunk számára.

Nemzet. Haza. Kecskemét. Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata rendhagyó kisfilmmel készül a Nemzeti Összetartozás Napjára. Városunk legkiválóbb előadóművészei a Szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarország! című dallal állítanak emléket a 101 évvel ezelőtt Trianonban elszenvedett országvesztésnek, amely Kecskemét város hivatalos facebook oldalán érhető el:

www.facebook.com/kecskemetmegyeijoguvaros

 

Hisszük és valljuk, hogy határa csak az országnak van, a nemzetnek nincs.

Tartson velünk Ön is, várjuk szeretettel!

A fotógaléria megtekintéséhez kattintson a Tovább gombra.

 

Tovább >>

Felhívás „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei kecskeméti fordulójára (2021)

 

Kecskemét városa az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület szervezésében 9. alkalommal részese „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei elnevezésű országos jelentőségű programnak.

Egyesületünk a versenyhez való csatlakozással felvállalt egy olyan nemes ügyet, melynek célja a kiskertek, konyhakertek újra értékké teremtése. Hiszen ez az országos mozgalom nem csupán a versenyről szól, hanem arról is, hogy felhívja a figyelmet azokra a lelkes kertművelőkre, akik fáradságot nem kímélve művelik konyhakertjüket, gyümölcsöseiket. Munkájukkal megmutatják környezetüknek, hogyan kell értékesen, értelmesen élni, kihasználva a környezet adta lehetőségeket.

Az év témája: „Szorgalom, kitartás, hűség!”

A jelenlegi egészségügyi helyzetben az a legfőbb feladatunk, arra ösztönözni a lakosságot, hogy minél több udvaron alakítsanak ki konyhakertet, ami most aktuálisabb mint valaha.

Úgy gondoljuk, hogy a konyhakert művelése a szép hobbin túl nagyban hozzájárul az egészséges életmód elterjedéséhez, hiszen sok esetben bio, de legalábbis ismert és biztonságos anyagokkal kezelt élelmiszerhez juthat a lakosság.

A megmérettetés keretén belül keressük a város legszebb és leghatékonyabb gyümölcsös, zöldséges konyhakertjét. Nevezési kategóriák között megtalálhatóak a hagyományos kertek, illetve balkonládákban termelők, és közösségi kertek!

Tovább >>

Vásároljon húsvétra finomságokat a Kecskeméti Tanyai Termék Piacon a Budai utcai Piaccsarnok szabadterén!

A pandémia miatt az üzletek nagy része vesztegzár alá került, de a korlátozás a piacokat nem érinti, ezért a Budai utcai Piaccsarnok szabadterén változatlanul várja Önöket a Kecskeméti Tanyai Termék Piac!A piac korábban a kecskeméti Városháza előtt működött, de a korlátozások bevezetésével a Budai utcai Piaccsarnok szabadterére költözött.Változatlan nyitva tartással és egészséges termékeikkel minden csütörtökön 13-17 óráig várják a kistermelők és kézművesek a kedves vásárlókat a járványügyi előírások betartásával. Minden árus maszkot, gumikesztyűt visel, plexilappal védi a vásárlókat a cseppfertőzés veszélyétől, élelmiszert csak előre csomagoltan árusítanak.

Ízelítő a termékkínálatból: homoktövis, fürjtojás, méz és méhészeti termékek, lekvárok, szörpök, szárítmányok, gyógyteák, pékáru, füstölt húsáru, házi sajtok, friss zöldség és gyümölcs, savanyúság, horgolt kézimunkák.

Tovább >>

Térségi Értéktár

Sikeresek voltak a karácsonyi Aranyhomok Portéka ajándékcsomagok

Ezúton is köszönjük szépen az Aranyhomok Portéka ajándékcsomagok megrendeléseit és minden kedves partnerünknek a gyors és korrekt együttműködést ebben a jó célt szolgáló értékteremtő, örömet szerző tevékenységben!


A pandémia időszakában a karácsonyi vásárok meghiúsultak és ezzel egy időben a vásárlói szokások is átalakultak. Úgy döntöttünk, hogy a még tanácstalanul ajándékot keresgélők dolgát megkönnyítve, Aranyhomok Portéka ajándékcsomagokat készítünk, mellyel egyben a térségi termelőket és kézműveseket kívántuk a piacra jutásban segíteni. Az Aranyhomok Portéka Online Adventi Vásár néven indított facebook oldallal is ezt a célt szolgáltuk. A karácsonyi vásárok hangulatát szerettük volna felidézni, hiszen a készülődés, a bevásárlás is másként alakult ezúttal, az üzletek forgataga, most az online térbe szorult. Elkötelezett hívei vagyunk a vásárolj helyit mozgalomnak, hiszen így nemcsak a környezetünket védjük, segítjük a közvetlenül a lakókörnyezetünkben élő gazdákat, kézműveseket, de mindemellett még egészséges élelmiszerekhez és minőségi, egyedi termékekhez is juthatunk!


A térségi termelők, kézművesek bevonásával nyolc féle csomagot állítottunk össze, de nyitva hagytuk annak a lehetőségét is, hogy a vásárlók a termelőktől származó finomságok közül szabadon választhassanak. Válogatott, kiváló minőségű, Kecskemét és környéki kézműves kincsekkel, finomságokkal töltöttük meg kosarainkat, fadobozainkat. Bíztunk abban, hogy sok szép térségi kézműves termék, kistermelői élelmiszer kerül majd a karácsonyfák alá!
Örömmel jelentjük, hogy sok-sok csomag készült!


Köszönjük szépen a megrendeléseket és minden kedves partnerünknek a gyors és korrekt együttműködést ebben a jó célt szolgáló értékteremtő, örömet szerző tevékenységben.


Legnagyobb örömünkre azt láttuk, hogy igény van a minőségi termelői finomságokra, szép kézműves termékekre, ezért úgy döntöttünk, hogy 2021-ben is vállaljuk az összekötő szerepét gazda és vásárló között. Ajánljuk csomagjainkat vállalatoknak és
magánszemélyeknek is, ünnepekre, évfordulókra ajándékozzanak helyi termékcsomagokat! Keressenek minket, segítünk!
Jelszavunk az idén is: Éltessük a helyit, éltessük az igazit

Tovább >>

Kecskemét térségi borászatok- Damax Kft.

Új sorozatot indítottunk csütörtökönként, melynek célja a Kecskemét térségi borászatok bemutatása. Elsőként a Hetényi Család Pincészetét és Szőlőiskoláját, majd a Polyák Borászatot mutattuk be és ezzel egyidejűleg játékra invitáltuk Önöket.
Ezen a héten a Damax Kft. mutatkozik be.
A céget 1996-ban Dabasi Gábor borász és Magyar László szőlész alapította Kecskeméten.
Kezdetben mindketten a Közép-Magyarországi Pincegazdaságnál, a későbbi Kecskemétvin–nél dolgoztak, majd az állami cégek privatizációja után kezdtek saját vállalkozásba. Kezdetben szőlő ültetvényeket vásároltak Szentkirályon, majd 2004-ben megvásárolták a Kutató Intézeti Borpincét Lakitelken.
A Szentkirály-Lakitelek Hegyközség területén működő vállalkozásuk a saját termés mellett a helyi termelőktől vásárolja fel a szőlőtermést. Évente hozzávetőlegesen 40-60 ezer mázsa szőlőt dolgoznak fel, így a térség legnagyobb felvásárlójaként üzemeltetik vállalkozásukat.
Kezdetben csak fojtott must és must sűrítmény előállítását végezték, majd hazai nagy pincészetek számára borok készítésével is elkezdtek foglalkozni. Palackos borokat kezdetben nem, csak lédig (hordós) borokat készítettek.

Tovább >>

Kecskemét térségi borászatok - Polyák Borászat

Új sorozatot indítottunk csütörtökönként, melynek célja a Kecskemét térségi borászatok bemutatása. Elsőként a Hetényi Család Pincészetét és Szőlőiskoláját mutattuk be és ezzel egyidejűleg facebook oldalunkon játékra invitáltuk Önöket.
Ezen a héten a Polyák Borászat mutatkozik be.
Kunszálláson 1983-ban kezdődött a Polyák családnál az első saját telepítésű szőlő ültetése, amelyből aztán elkészülhetett az első házi készítésű bor. Először még csak néhány négyszögölön folyt a termesztés, de a hozzáértő kezek által kiváló termést szüretelhettek. A tulajdonos, Polyák Mátyás édesapja mellett tanulta meg a szőlőtermesztés alapjait. 2010-ben azután 16 hektár szőlő ültetése következett, amelyen a mai napig folyik a munka.
2011-ben megépült Kunszálláson a Polyák Borászat, mely 2000 hl mennyiségű bor előállítását biztosítja. Az üzem alapterülete közel 800 m2. Itt történik a szőlőfeldolgozás, bortárolás és a palackozás.
A szőlőfeldolgozást korszerű és kíméletes technológiával végzik. A 2016-os évtől a fejlesztéseknek köszönhetően, ha szükséges, oxigént is ki tudnak vonni a palackozás előtt a borokból, ezáltal még frissebbé és üdévé teszik. Mára már körülbelül 100.000 üveget palackoz a borászat évente.
Pincészetük 4 fajta vörös és 4 fajta fehér szőlővel dolgozik. Rozé és fehér boraikat reduktív eljárással készítik, míg a vörösborok esetén ászokhordós érlelést alkalmaznak. Minden esetben törekednek az előállítás során arra, hogy a boraik megőrizzék tiszta fajta jellegüket és jellegzetes ízvilágukat!

Tovább >>

Megnyílt az Aranyhomok Portéka Online Adventi Vásár

A pandémia időszakában a karácsonyi vásárok meghiúsulnak, ezért szeretné az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület kezdeményezésével a kézműveseket és gazdákat segíteni abban, hogy termékeikkel piachoz jussanak. Bíznak abban, hogy kampányuk révén sok szép térségi kézműves termék kerül idén a karácsonyfák alá és kistermelői élelmiszer a karácsonyi asztalra.

A készülődés, a bevásárlás idén másként alakul, az üzletek forgataga, most az online térbe szorul. Az Aranyhomok Portéka Online Adventi Vásár néven indított facebook oldaluk segítségével a vásárlók közvetlenül tudnak vásárolni a térségi kistermelőktől, kézművesektől a folyamatosan bővülő kínálatból. Kézművesek és kistermelők ingyenesen csatlakozhatnak a csoporthoz portékáikkal árusítás céljából.

Arra kérik a tudatos vásárlókat, hogy Kecskemét és térsége kistermelőit, kézműveseit támogassák azzal, hogy tőlük vásárolnak karácsonyi ajándékot szeretteiknek, munkatársaiknak, üzletfeleiknek!

A bizonytalankodók dolgát is szeretnék megkönnyíteni. Az Egyesület összeállított néhány Aranyhomok Portéka ajándékcsomagot válogatott, kiváló minőségű, Kecskemét és környéki kézműves kincsekkel, finomságokkal megtöltve. A kosarakban, fadobozokban összeállított ajándékválogatások egyedi feliratokkal is kérhetők.

Bővebben a facebook Aranyhomok Portéka Online Adventi Vásár csoportjában tájékozódhatnak:

Csatlakozás a csoporthoz: https://www.facebook.com/groups/portekavasar

„Éltessük a helyit, éltessük az igazit!”

Tovább >>

Új helyszínen a csütörtöki Kecskeméti Tanyai Termék Piac a veszélyhelyzet ideje alatt

A koronavírus járvány elleni védekezés érdekében hozott kormányrendelet miatt csütörtökönként a kecskeméti Városháza előtt megrendezésre kerülő Kecskeméti Tanyai Termék Piac 2020. november 19-től a veszélyhelyzet idejére a Budai utcán lévő Kecskeméti Piaccsarnok külső részén kerül megrendezésre változatlan nyitva tartással és termékkínálattal, minden csütörtökön 13-17 óráig. 

A Kecskeméti Tanyai Termék Piac őstermelői, kistermelői és kézművesei szeretettel várják a kedves vásárlókat az új helyszínen a járványügyi előírások betartásával. Minden árus maszkot, gumikesztyűt visel, plexilappal védi a vásárlókat a cseppfertőzés veszélyétől, élelmiszert csak előre csomagoltan árusítanak. 

Ízelítő a termékkínálatból: homoktövis, fürjtojás, méz és méhészeti termékek, lekvárok, szörpök, szárítmányok, gyógyteák, pékáru, füstölt húsáru, házi sajtok, friss zöldség és gyümölcs, savanyúság, horgolt kézimunkák.

Tovább >>

Programjaink

Partnereink

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Íratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről...

CSATLAKOZZ HOZZÁNK!