2024. július 19. péntek, Emília

Nagy sikert aratott az év első Értékjáró Sétája Nyárlőrincen

Március 23-án szombaton a gyönyörű tavaszi időben több mint 100 fő vett részt az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület által szervezett idei év első Értékjáró Sétáján Nyárlőrincen, az egykori Koháryszentlőrincen. Ezzel a létszámmal újabb rekord született, a szervezők és a vendéglátó települések nagy örömére egyre többen kíváncsiak Kecskemétről és a szomszédos településekről a közvetlen környezetünkben fellelhető értékekre, turisztikai attrakciókra, az Aranyhomok kincseire. Első alkalommal, a Iustitia Egyesülettel összefogva, nyolcan érkeztek kerékpárral Kecskemétről.

 

Hamzáné Lakó Judit, az Aranyhomok Egyesület titkára köszöntötte az Értékjáró Séta résztvevőit. Pénzváltó István polgármester úr és kedves munkatársai a Polgármesteri Hivatal előtt fogadták a vendégeket helyi termelők kóstolójával, majd polgármester úr bemutatta a községet, az elmúlt évek látványos fejlesztéseiről is tájékoztatta a hallgatóságot. Hajagos Csaba, a Nyárlőrinci Értéktár Bizottság elnöke által megismerhették a már a bronzkorban is lakott Nyárlőrinc történelmét, a jelenleg több mint 2400 lakosú falu kialakulását és a továbbiakban az egyes állomásokon is ismertette a történelmi tudnivalókat.

Első állomásként az Árpád-kori romtemplom kertjébe vezetett az út, amely már a 13-14. században állhatott és a megye harmadik középkori templommaradványa. A templom helyén 1982 és 1992 között folyt régészeti kutatás. A feltárást Székely György, a Kecskeméti Katona József Múzeum főmuzeológusa vezette. A gótikus templomról hallhattak a vendégek érdekességeket, a feltárások menetéről, az egyetlen fennmaradt liturgikus emlékről, valamint a helyreállításról és a történelmi romkert kialakításáról.

 

Következő úticélként a Néprajzi Kiállítás szerepelt, ahol már feledésbe merült hagyományos mezőgazdasági eszközöket, népi használati tárgyakat, iskolai felszereléseket, emlékeket láthatott a csoport.

Ezután hosszabb séta következett a Vadászházhoz, ahol Tormási Zoltán, alpolgármester, az Univer Vadásztársaság elnöke fogadta a kirándulókat és mesélt a vadászház múltjáról, vadászataikról.

A Vadászházat követően az egykori Buzás Iskola felújított épületét tekintették meg a vendégek kívülről.

A község központjában a 2018-ban elkészült Református Templomot és a Római Katolikus Templomot látogatták meg a sétálók, ahol Boldog Gizella ereklyéjét és a Plébánia előkertben a Koháry örökséget is megcsodálhatták.

 

A templomokat követően a 2020-ra megújult, igazi gyermekparadicsomnak számító Kincskereső Óvodát és Bölcsődét keresték fel.

Utolsó állomásként következett a Művelődési Házban az ebéd, amely jellegzetes nyárlőrinci pásztorétel, a tutajos volt. A sétálók, kerékpározók is örömmel fogyasztották el az ízletes egytálételt, majd desszertként a nyárlőrinci rétest. Az ebédet követően egy különleges, „Entra” nevű nyárlőrinci kártyajátékot is kipróbálhattak a játékoskedvűek.

A séta során mindenki meggyőződött arról, hogy Nyárlőrinc valóban a gondos gazdák, szorgalmas emberek otthona, ahol méltón ápolják a múltat, a jövőre építve.

Hálásan köszönjük Polgármester úrnak, Hajagos Csabának, Szakácsné Marsa Edina Krisztina jegyző asszonynak, Tormási Zoltánnak és minden kedves nyárlőrinci szervezőnek, segítőnek, hogy a séta megvalósulhatott és vendégszeretetükkel, mindenre kiterjedő szervezésükkel, gondoskodásukkal hozzájárultak annak nagy sikeréhez!

A következő Térségi Értékjáró Séta április 20-án Felsőlajoson kerül megrendezésre. Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!

 

Programjaink

Partnereink

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Íratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről...

CSATLAKOZZ HOZZÁNK!