2024. július 19. péntek, Emília

Bugac egyedülálló értékeivel ismerkedtek a Térségi Értékjáró Séta résztvevői

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület a Térségi Értékjáró Séta sorozat keretén belül  Bugacra invitálta a kirándulni vágyókat június 1-jén, ahol páratlan élmények, világraszóló leletek, csodálatos természeti környezet várta a vendégeket.

A 16. alkalommal meghirdetett séta most is óriási érdeklődés mellett zajlott, amelyen több mint százan vettek részt. A Szent István templomban Szabó László, Bugac Nagyközség polgármestere köszöntötte a látogatókat, majd Kárpáti Rita, az Aranymonostor Látogatóközpont vezetője ismertette a programot, a csoportok beosztását. Ezután Hamzáné Lakó Judit, az Aranyhomok Egyesület titkára üdvözölte a népes túrázó csapatot és megköszönte polgármester úrnak és Kárpáti Ritának, valamint munkatársaiknak a séta megszervezését, lebonyolítását. A csoportok a kapott térkép alapján jutottak el az egyes helyszínekre, ahol már várták őket a településen dolgozók, hogy bemutathassák értékeiket, kincseiket, érdekességeiket.

A Bugaci Értéktérnél Kengyel-Virág Veronika, a Bugaci Helyi Értéktár Bizottság elnöke fogadta a csoportokat az Öregcsárda csodálatos környezetében és mutatta be az értékteret. Az öt, tematikusan berendezett helyiség 2022. június 20-án nyílt meg, amely az egykori Helytörténeti Gyűjtemény anyagát is tartalmazza. A Stelázsiban korabeli konyhai kellékek, a Fészerben mezőgazdasági munkaeszközök, a Rangosok elnevezésű helyiségben Bugac kiemelkedő szülötteiről kiállított emléktárgyak láthatók, a Sifonér a régi tisztaszobáknak állít emléket, a Fonóban régi képek, iratok őrzik Bugac történelmét, emlékeit. Az értéktér előzetes bejelentkezés alapján ingyenesen látogatható.

Következő megállóként a KEFAG Zrt. fenntartásában lévő Alföldfásítási Múzeumba tértek be a látogatók, ahol Tóth Antal, a Bugaci Erdészet nyugalmazott kerületvezetője, a múzeum gondnoka ismertetőjét hallhatták a vendégek. Megtekintették az erdőtelepítés írásos és tárgyi emlékeit, az egykori munkagépeket, szerszámokat, az alföldi erdők élővilágát. A múzeumba a belépés díjmentes.

A múzeum után az idén megnyílt világszínvonalú Aranymonostor Látogatóközpontban fedezhették fel a vendégek a bugaci pusztában rejlő értékeket. A 15 éve folyó ásatássorozat eredményeként az Árpád-kori monostort a legmodernebb technológiák segítségével ismerhetik meg, a kiállítótérben számos egyedülálló lelet található. A Szerzetesek kertjében az Árpád-kori kolostorok gyógy- és fűszernövényei nyújtottak színpompás látványt.

A látogatóközpontot követően a Szentek útján a magyar Árpád-házi szentek szobrait csodálhatták meg a látogatók, majd az ásatás különleges hangulatú helyszíne következett. Endre Máté vezetésével járhattak a sétálók az egykori Pétermonostora utcáin, valamint a monostorban.

Az ásatási helyszín után a Kecskeméti Csárda által biztosított ízletes ebéd elfogyasztása következett.

A résztvevők felejthetetlen élményekkel gazdagodtak, megismerve Bugac értékeit, amelyet mindenkinek látni kell!

Az Egyesület hálásan köszöni polgármester úrnak és Kárpáti Ritának, valamint minden bugaci közreműködőnek a séta professzionális megszervezését és lebonyolítását!

 

A túra egész évben egyénileg is bejárható a Kecskemét és térsége turisztikai mobilapplikáció segítségével:

http://aranyhomok.hu/hireink/elindult-a-kecskemet-es-tersege-turisztikai-applikacio 

Programjainkról részletesen tájékozódhat az Aranyhomok Egyesület Facebook oldalán is: https://www.facebook.com/akegyesulet .

Figyelmébe ajánljuk az Aranyhomok Kincsei Települési Értéktárak gyűjteményét, letölthető itt:

http://www.helyiertekeink.aranyhomok.hu

 

Szeretettel várjuk programjainkra!

Programjaink

Partnereink

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Íratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről...

CSATLAKOZZ HOZZÁNK!