Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület kilencedik alkalommal hirdette meg a nagy népszerűségnek örvendő Aranyhomok Térségi Lekvárversenyt. Nagy örömmel fogadták a szervezők a jelentkezéseket hagyományos lekvár, különleges, kreatív gyümölcslekvár, illetve zöldségkrémek és csatnik kategóriákban. A versenyre 42 saját készítésű lekvárral neveztek az érdeklődők Kecskemétről és a környező településekről: Felsőlajosról, Lajosmizséről, Tiszaalpárról, Kunbaracsról.

A hagyományos lekvárok kategóriába 19 üveggel, a különleges, kreatív lekvárok kategóriába 14 üveggel, a zöldségkrémek és csatnik kategóriába 9 üveg lekvárral jelentkeztek. A szakmai zsűri kóstolta és minősítette a lekvárokat ízük, illatuk, megjelenésük és egyediségük alapján. A zsűri elnöke Kujáni Lászlóné, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Bács-Kiskun Megyei területi szervezetének elnöke és Daragó Dénes élelmiszer-biztonsági, technológiai szakember.
A zsűri véleménye szerint dicséretes, hogy a kedvezőtlen időjárási körülmények ellenére ilyen sokan részt vettek a versenyen. A Hagyományos lekvárok kategóriában az általános helyzet visszatükröződik a versenyzők által használt gyümölcsökben. Alig találkoztak meggy, cseresznye és málnalekvárokkal. Sok szilvalekvárt és főleg sárgabarack lekvárt bíráltak. Jellemző a sárgabarack népszerűségére, hogy a magas ár ellenére is ebből készítették a legtöbb lekvárt. A Különleges kreatív lekvárok kategóriában nagyon jó minőségű, szépen csomagolt termékekkel találkozott a zsűri. Bátran használtak különleges gyümölcsöket, mint például banán, sárgadinnye, eper, otelló szőlő, őszibarack. Zöldségkrémek, csatnik kategóriában szintén nagyon jó minőségű termékeket küldtek be a versenyzők. Fontos felhívni a figyelmet az élelmiszerbiztonságra, ezeknek a termékeknek kellően savanyúnak kell lenniük, hogy ne romoljanak meg.Összefoglalva megállapítható, hogy sokat javult a színvonal. Minden kategóriában voltak egészen kiemelkedő minőségű termékek is.
A díjátadóra a Hírös Hét Fesztivál alatt a XXVIII. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállításon került sor augusztus 23-án szombaton 18 órakor. A versenyzőket Hamzáné Lakó Judit, az Aranyhomok Egyesület titkára köszöntötte. Az értékelést Daragó Dénes zsűritagtól, élelmiszer-biztonsági, technológiai szakembertől hallhatták a jelenlévők.
A helyezettek a következők:
Hagyományos ízű lekvárok kategóriában:
1. helyezést ért el Kalán Teréz Kecskemétről sárgabarack lekvárjával (big red),
2. helyezett lett Végh Andrea málnalekvárjával Kecskemétről,
3. helyezést ért el Lajosmizse Város Önkormányzata szamóca lekvárjával.
Különleges, kreatív lekvárok kategóriában:
1. helyezést ért el Kecskemétről Molnárné Kis Mária „szörpös felfrissülés” lekvárjával,
2. helyezett lett Kalán Teréz málnás sárgabarack lekvárjával,
3. helyezést ért el Tiszaalpárról Marsa Istvánné fekete eper lekvárjával.
A Zöldségkrémek és csatnik kategória győztesei a következők:
1. helyezett lett Kecskemétről Kalán Teréz rebarbara csatnijával,
2. helyezést ért el Lajosmizséről Bondár Szilvia pizzaszósza,
3. helyezett lett Tiszaalpárról Marsa Istvánné tökmagos cukkini lekvárjával.
Különdíjat nyert Bozóki Jánosné otelló szőlő lekvárjával.
Ebben az évben a „Kecskemét és térsége lekvárja” címet szilvalekvárral Friedrich Mária felsőlajosi versenyző nyerte. Jutalma egy Weninger befőzőautomata.
Az első helyezettek a tiszakécskei Barack Thermal Resort felajánlásából családi fürdőbelépőjegyet nyertek.
A szervezők köszönik a versenyzők részvételét, a befektetett munkát, az anyagi áldozatot a drága alapanyagok megvásárlására.
Az eredményhirdetést követően a Lekvárfőzők találkozóján a szervezők lehetőséget biztosítottak a lekvárfőzők tapasztalat cseréjére, a zsűritagokkal való találkozásra és a díjnyertes lekvárok kóstolójára. Az inspiráló alkalmon a lekvárfőzés rejtelmeit megvitatták a háziasszonyok és bíztattak mindenkit a versenyen való indulásra.
Gratulálunk a győzteseknek!










