2024. július 19. péntek, Emília

Beszámoló a Fülöpházi Értékjáró Sétáról

2023. november 11-én szombaton szervezte meg az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület a Fülöpházi Értékjáró Sétát, amelyre ismét rekordszámú résztvevő, több, mint 80 fő jelentkezett. A térség 13. településére látogattunk el ezúttal. Az eső sem riasztotta vissza lelkes túrázóinkat, akik végig kitartottak a programon a folyamatos esőzés ellenére. Nagy örömünkre szolgál, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a séták iránt, a szomszédos települések természeti, kulturális és épített örökségei, valamint a települések hagyományai nagy vonzerővel rendelkeznek és különleges értéket képviselnek.

Hálásan köszönjük a túra szervezésében és a lebonyolításban nyújtott segítséget Nagyné Balogh Csillának, Fülöpháza polgármesterének, Baksa Henriettának, a Fülöpházi Könyvtár, Információs és Közösségi Hely vezetőjének, Juhász Istvánnak, a Déli ASzC Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Technikum és Szakképző Iskola igazgatójának, Morvai Edinának, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság környezeti nevelőjének, Molnár Lászlónénak és mindenkinek, aki hozzájárult valamilyen módon a program sikeres megvalósulásához.

Szívélyes vendéglátás keretén belül a művelődési házban fogadott bennünket Fülöpháza község polgármestere, Nagyné Balogh Csilla és Baksa Henriett, a művelődési ház vezetője. Hamzáné Lakó Judit, az Aranyhomok Egyesület titkárának köszöntése után Polgármester asszony beszélt a község történetéről, az eddig elért eredményekről, fejlesztésekről, a helyi közösségek, egyesületek fontos szerepéről, közösségépítő tevékenységükről.

 

 

 

Ezt követően megtekintettük a Kemence Parkot, amely közösségi és családi események színhelye, a Polgármesteri Hivatalt és az I., II. Világháborús Emlékművet, amelyet a világháborúban elesettek emlékére emeltek 2001-ben.

A Helytörténeti Gyűjtemény gazdagsága mindenkit lenyűgözött és számos érdekességet tartogatott, mint például a több mint 100 éves csipke oltárterítőt, vagy a különleges, ma már csak múzeumokban látható mezőgazdasági eszközöket.

A Református és a Katolikus Templom meghittsége, hangulata, az elhangzott lélekmelengető gondolatok nagyon értékesek voltak mindannyiunk számára.

Túránkat ezután az Európában is egyedülállónak számító, különleges természeti környezetben, a homokbuckák között folytattuk Morvai Edina, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság környezeti nevelőjének szakvezetésével és Molnár Lászlóné szakvezetésével. Utunk során megtudhattuk, mi is rejtőzik a „báránypirosító” név mögött, mi is az a boszorkánytojás, galagonyát kóstolhattunk és még számos érdekességre derült fény szakvezetőink által.

 

Kissé megázva, de élményekkel telve érkeztünk a Kulman Tanyára, ahol a kedves fogadtatás, a finom ízek mellett megpihenhettünk, megmelegedhettünk.

 

A jótékonysági sütivásár is nagy sikerrel zajlott, ugyanis pillanatok alatt elfogytak az előre csomagolt, szívvel és lélekkel készült házi sütemények. Reméljük, egy picit hozzá tudtunk járulni Horváth Kincső álmához!

Köszönjük a résztvevők kitartását a sétán, bízunk benne, hogy mindenki jó élményekkel gondol vissza az alkalomra és egy szép tavaszi napon újra együtt sétálhatunk a fülöpházi buckák között, mert ide érdemes visszajönni.

Tavasszal pedig várjuk majd a kedves kirándulni vágyókat a Térségi Értékjáró Séták további alkalmaira!

 

 

 

Programjaink

Partnereink

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Íratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön híreinkről...

CSATLAKOZZ HOZZÁNK!