Az első alkalommal meghirdetésre került Aranyhomok Térségi Lekvárverseny célja a (térségi) gyümölcsök befőzésének népszerűsítése, a lakosság aktivizálása és egy jó hangulatú megmérettetés. Nevezni csak saját készítésű, térségi gyümölcsből készített lekvárral lehetett. A lekvárok ízük, illatuk és megjelenésük alapján kerültek elbírálásra és pontozásra. A legjobbnak ítélt lekvárok készítői helyi termékekből összeállított ajándékcsomagot kaptak. Nevezni három kategóriában lehetett: hagyományos ízű lekvárok, vegyes gyümölcslekvárok és különleges, kreatív lekvárok. Az első helyezettek közül kiválasztásra került a térség lekvárja, melynek készítője egy Weninger befőzőautomatát kapott a Weninger Bt. felajánlásából. Versenyünk további díjazottjai térségi ajándékcsomagot kaptak, illetve az első helyezettek az Univer Product Zrt. felajánlásából ajándékcsomagot kaptak.
A versenyre kistermelők, háziasszonyok jelentkezését is vártuk.
A zsűri tagjai: Kujáni Lászlóné a Kujáni Szaktanácsadó és Termelő Kft.-től, Daragó Dénes élelmiszer-technológiai szakértő és Weninger Konrád a Weninger Bt. képviselőjeként.
A felhívásunkra 23 lekvárkészítő jelentkezett 65-féle lekvárral 11 településről. (Kecskemét Kunbaracs Nyárlőrinc Felsőlajos Tiszaug Tiszaalpár Városföld Tiszakécske Kunszállás Lajosmizse Helvécia).
A Zsűri értékelése:
A versenyre jelentkezők többségben háziasszonyok voltak.
A csomagolás és a beltartalom színvonala tág határok között mozgott.
Az egynemű lekvárok legtöbbje kajszibarackból készült. Ez teljesen természetes, hiszen térségünknek változatlanul ez a legismertebb gyümölcse. A nyertes lekvár is sárgabarackból készült.
A készítők bátran próbálkoztak olyan gyümölcsökkel is (ribizli, birs, bodza) amelyekből nem könnyű jó lekvárt készíteni.
A lekvárfőzésnél legnehezebb a kellő állomány és a megfelelő íz eltalálása.
A vegyes lekvároknál igen változatos volt a gyümölcsök és az ízesítő komponensek felhasználása. Fügét, szőlőt, dinnyét, kökényt is használtak résztvevőink. Az ízesítő anyagok közt gyömbér, chili, csokoládé bizonyult sikeresnek.
Csomagolásnál nagyon sok ötletes, tetszetős megoldással találkoztunk a csipkés szalagoktól, a gyöngyös díszítésen át a kis horgolt kalapos fedélig.
Végezetül a zsűri néhány tanácsa:
az üvegeket úgy kell tölteni, zárni, hogy ne maradjon levegő a töltet fölött, mert elbarnul a lekvár;
különösen az alacsony cukortartalmú lekvároknál könnyen gyakran előfordul a penészesedés, erjedés, ezért különösen figyelni kell ezek hőkezelésére.
Díjazottak:
Vinnainé Csurpek Ágnes Hagyományos ízű lekvárok kategóriában I. helyezést ért el, elnyerve "A térség lekvárja" díjat. Fődíj: Weninger befőzőautomata
Terényi-Kelemen Éva Hagyományos ízű lekvárok kategóriában II. helyezést ért el. Díja: Kecskemét kiadvány
Gábor Tamás Hagyományos ízű lekvárok kategóriában III. helyezést ért el. Díja: Fantó könyv
Gönczfalvi-Kiss Eszter Vegyes gyümölcslekvárok kategóriában I. helyezést ért el. Díja: Univer ajándékcsomag
Lőrincz Edit Vegyes gyümölcslekvárok kategóriában II. helyezést ért el. Díja: Univer ajándékcsomag
Vinnainé Csurpek Ágnes Vegyes gyümölcslekvárok kategóriában III. helyezést ért el.
Trecskó Mónika Különleges, kreatív lekvárok kategóriában I. helyezést ért el. Aszús feketeszőlő lekvár Díja: Univer ajándékcsomag
Trecskó Mónika Különleges, kreatív lekvárok kategóriában II. helyezést ért el. Dió lekvár
Balaton Jánosné Különleges, kreatív lekvárok kategóriában III. helyezést ért el. Díja: Fantó könyv