A Legszebb Konyhakertek Program Kecskeméten

A Legszebb Konyhakertek Program – Kecskemét 2020.

 

 

 

 

Kecskemét városa az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület szervezésében 8. alkalommal csatlakozott a „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei elnevezésű országos jelentőségű programhoz.

Egyesületünk a versenyhez való csatlakozással felvállalt egy olyan nemes ügyet, melynek célja a kiskertek, konyhakertek újra értékké teremtése. Hiszen ez az országos mozgalom nem csupán a versenyről szól, hanem arról is, hogy felhívja a figyelmet azokra a lelkes kertművelőkre, akik fáradságot nem kímélve művelik konyhakertjüket, gyümölcsöseiket. Munkájukkal megmutatják környezetüknek, hogyan kell értékesen, értelmesen élni, kihasználva a környezet adta lehetőségeket.

A jelenlegi egészségügyi helyzetben az a legfőbb feladatunk, arra ösztönözni a lakosságot, hogy minden udvaron alakítsanak ki konyhakertet, ami most aktuálisabb mint valaha.

Úgy gondoljuk, hogy a konyhakert művelése a szép hobbin túl nagyban hozzájárul az egészséges életmód elterjedésében, hiszen sok esetben bio, de legalábbis ismert és biztonságos anyagokkal kezelt élelmiszerhez juthat a lakosság.

A megmérettetés keretén belül keressük a város legszebb és leghatékonyabb gyümölcsös, zöldséges konyhakertjét. Nevezési kategóriák között megtalálhatóak a hagyományos kertek, illetve balkonládákban termelők, és közösségi kertek!

Nevezési kategóriák:
Balkon: Erkélyen kialakított
Mini: 10 – 50 m2
Normál: 50 m2 felett
Zártkert 1: Zöldség
Zártkert 2.: Gyümölcsös
Zártkert 3.: Vegyes (zöldség és gyümölcs)
Közösségi: Csoportok, szervezetek által megművelt kertek

Jelentkezhet: a balkon, kert, udvar, telek, földterület tulajdonosa, vagy annak megművelője.

A bírálatnál előny: öko/bio-módszerek alkalmazása, vegyszermentes művelés, komposztálás, szerves tápanyag utánpótlás, öntözési lehetőleg csapadék- vagy csatornavízzel, régi, népi módszerek alkalmazása, fűszer- és gyógynövények megléte a kertben, madárbarát (madáretető, madáritató és odú), rovarbarát kert kialakítása, a kertművelést több generáció végzi, figyelmet fordítva a talaj védelmére és a régi, saját megőrzésű fajtákra! Vegyszer használata esetén a Permetezési napló naprakész, szabályos vezetése KÖTELEZŐ!

Szeretettel várjuk az érdeklődők jelentkezését minél előbb,
de legkésőbb 2020. június 15-ig.

Kitöltött jelentkezési lap leadható:
személyesen: Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület Irodájának portáján
6000 Kecskemét, Csányi krt. 14. (munkanapokon 7:30 – 16:30 óráig)
online: szarvadi.csilla@aranyhomok.hu

postai úton:
Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület
6000 Kecskemét, Kossuth tér 1.

Teljes körű tájékoztatás:
a szarvadi.csilla@aranyhomok.hu e-mail címen.

„A legszebb konyhakert program 2020 – Kecskemét” eredményhirdetése:
2020. október 3. (szombat)

A programról további információ elérhető az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület honlapján, www.aranyhomok.hu. és faceebook oldalán. facebook.com/akegyesulet/

Jelentkezéskor, illetve a verseny idején szívesen veszünk fotók készítését a balkonról, kertről, mely segíti a bírálók munkáját.
Az országos díjra jelöléshez ez elengedhetetlen lesz!

Várjuk minden zöldség/ gyümölcs termesztő kertművelő jelentkezését!

Bízunk benne, hogy 2020-ban még több konyhakertész méretteti meg magát ezen a versenyen, és együttműködésével részt vesz a példamutató érték és tudás megőrzésben.

Jelentkezési lap letölthető INNEN

A Legszebb Konyhakertek Program 2020. Kecskemét Felhívása letölthető INNEN

 

Vélemény, hozzászólás?